Byčkov, Hrůša i Netopil uvedou domácí skladatele. Česká filharmonie odhaluje 128. sezonu

Česká filharmonie (ČF) bude ve své 128. sezoně reflektovat Rok české hudby a projekt Smetana 200. Filharmoniky povede šéfdirigent a hudební ředitel ČF Semjon Byčkov. Díla českých skladatelů uvedou také oba hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil. Novou sezonu první český orchestr zahájí v Rudolfinu 27. září programem z děl Antonína Dvořáka.

„Česká filharmonie se těší na novou sezonu, protože bude výrazněji ve znamení české hudby kvůli roku 2024, kdy je řada výročí českých skladatelů. Už letos na podzim sezonu otevřeme velkým dvořákovským programem,“ řekl generální ředitel ČF David Mareček.

Byčkov s ČF na začátku sezony uvede devět koncertů věnovaných výhradně hudbě Dvořáka. Sólisty koncertů budou houslista Augustin Hadelich, violoncellista Pablo Ferrández a rezidenční umělec 128. sezony, klavírista András Schiff.

Rok české hudby 2024 otevře Novoroční galakoncert složený z děl českých skladatelů pod taktovkou Jakuba Hrůši a s houslistou Jiřím Vodičkou. Dalšími významnými počiny Roku české hudby budou dvě koncertní provedení oper: jednoaktovku Ariadna Bohuslava Martinů připraví Tomáš Netopil a Jakub Hrůša zase Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky.

Filharmonici oslaví i vstup Česka do Evropské unie

Ve dnech 16. a 17 listopadu se uskuteční Koncerty pro svobodu a demokracii s programem z děl Johannese Brahmse, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Dvořáka. Dvacáté výročí vstupu České republiky do Evropské unie ČF oslaví na začátku května symbolicky Devátou symfonií Ludwiga van Beethovena.

V březnu příštího roku orchestr oslaví 200 let od narození Bedřicha Smetany vydáním nové nahrávky Mé vlasti a cyklus pak v červenci zahraje s Tomášem Netopilem na festivalu Smetanova Litomyšl. Tamtéž provede dirigent Hrůša s ČF smetanovský zahajovací koncert i operu Libuše.

Pražskou sezonu České filharmonie tradičně ukončí 26. června příštího roku Open Air koncert na Hradčanském náměstí, na němž Petr Altrichter představí široké veřejnosti další skladby českých autorů ve vokálně instrumentálním programu.

K nejvýraznějším umělcům příští sezony bezesporu bude patřit sir Antonio Pappano, jehož dirigentský debut u ČF na listopadových mimořádných koncertech zahrnuje Brahmsovu Nänie, Mendelssohnův houslový koncert a druhou řadu Dvořákových Slovanských tanců.

K prvnímu českému orchestru se v této sezoně vrátí dirigenti Simon Rattle, Giovanni Antonini a Franz Welser-Möst. Debutově se představí také Tugan Sochijev a Nicholas Kraemer. S filharmoniky znovu vystoupí houslistka Janine Jansenová, klavíristé Pierre-Laurent Aimard a Emanuel Ax a klavíristka Wang Jü-ťia, z českých umělců například houslisté Josef Špaček a Jiří Vodička a klavírista Lukáš Vondráček.

ČF míří do Japonska i do Carnegie Hall

Ze zahraničních zájezdů ČF čeká turné do Jižní Koreje a Japonska a na jaře 2024 do Španělska, Belgie, Francie, Rakouska a Německa. Celý projekt vyvrcholí na konci roku v USA trojím vystoupením ve slavné newyorské Carnegie Hall. Dvořákovy Symfonie č. 7, 8 a 9 a tři koncertní předehry orchestr s Byčkovem nahraje pro vydavatelství Pentatone.

Coby příspěvková organizace ministerstva kultury hospodaří Česká filharmonie s rozpočtem mezi 400 až 450 miliony korun. Podle generálního ředitele Marečka zaznamenali nárůst sponzorů a soukromých partnerů, jejichž podíl vzrostl z pěti až k 15 procentům. Generálním partnerem orchestru je ČEZ a globálním partnerem PPF.