Divadlo Vosto5 zve na Zabijačku, existenciální krizi zažene flákota

Divadlo Vosto5 zve na Zabijačku (zdroj: ČT24)

„Hladový je vždycky smutný, nacpat bříško, to je nutný,“ vyzývá publikum k návštěvě nového kusu soubor Vosto5 a Moravské divadlo. Jejich operní Zabijačka je svérázným příspěvkem k „národním“ operám v době, kdy tápe smysl opery i národa. Inscenace původně vznikla na závěr předsednictví Česka v Radě Evropské unie, nyní se hraje v pražském prostoru Vzlet.

Původní anotace Zabijačky zněla: Jako by hudbu složil Bedřich Smetana, libreto napsal Josef Kajetán Tyl a výpravu dělal Josef Lada. „A toto ladovsko-tylovsko-smetanovské ballabile, tu atmosféru jsme se snažili nasát, ale zároveň ji přitom neparodovat,“ dodává spoluautor a spolurežisér Jiří Havelka.

Na divadlo uvádí českou vesnici plnou rázovitých postav: sedlák, farář, učitelka nebo bylinkářka. Všichni se těší na zabijačku, jenže ve vsi žádný řezník není, musí přijet přespolní. Nejdůležitější postavu ztvárnil operní pěvec Vladimír Chmelo.

„Zabijačku dobře znám, pocházím ze středního Slovenska a jako dítě jsem to miloval. Když mi paní režisérka Loulová asi dva měsíce před Vánoci řekla, o co jde a jestli bych nemohl trochu přibrat, řekl jsem: Okamžitě beru,“ přiznává. Jídlo je ostatně důležitou součástí příběhu, „kus flákoty je východiskem z každé existenciální krize“.

Inspirace Prodankou i Tvrdými palicemi

Zápletka připomene opery z dob národního obrození. Těch autoři libreta – vedle Havelky také umělecká šéfka opery Moravského divadla Veronika Loulová a hlavní dramaturgyně Vzletu Marta Ljubková – nastudovali několik.

Mimo jiné opomíjenou jednoaktovku Antonína Dvořáka Tvrdé palice, či naopak notoricky známou Prodanou nevěstu. Stejně jako Smetanovu operu uvádějí tvůrci Zabijačku popisem „komická opera o třech dějstvích“. „Krásnohorská, Světlá, i ženské autorky tam byly,“ dodává k rešerším Loulová.

Hudba je dílem Ivana Achera a Martina Konvičky. „Příspěvek českému umění v době postní pro nás znamená opulentní uměleckou hostinu s nefalšovaným operním zpěvem, tanečními čísly, a dokonce dětským sborem,“ slibují tvůrci.

Zabijačkové hody čekají i na diváky, pokud si koupí lístek u stolu s pohoštěním.