Veselá vdova se po třiceti letech vrátila do Národního divadla Brno, je v jednom kolotoči

Loni na silvestra hrálo Národní divadlo naposledy operetu Polská krev, která měla derniéru po osmi sezonách. V repertoáru divácky úspěšnou inscenaci nyní brněnská scéna nahradila jiným známým operetním kusem Franze Lehára – Veselou vdovou. Vtipným a romantickým příběhem bohaté ženy, kterou je třeba takticky provdat.

Námět na Veselou vdovu našel libretista Leo Stein ve francouzské komedii, kterou náhodně objevil v knihovně. Původně chtěl, aby ji zkomponoval jiný skladatel, ten ale neměl zájem, a tak volba padla na ne tolik známého komponistu Franze Lehára. Toho premiéra Veselé vdovy v roce 1905 proslavila. „Má švih, na druhou stranu jsou tam valčíky a kankány. Pestrost je ve Veselé vdově prvořadá,“ oceňuje dirigent brněnské inscenace Jakub Klecker.

Hlavní hrdinka – mladá vdova Hanna Glawari – je skvělá partie. Kdo si získá její lásku, získá také její zděděné miliony. O nápadníky proto nemá nouzi.

„Děj je romantický a plný vtipných zápletek – o mladou vdovu Hannu Glawari se uchází celá řada nápadníků, ale velvyslanec knížectví Pontevedro v Paříži má zařídit, aby si vzala toho pravého. Tedy pravého z pohledu ekonomiky knížectví. Úkolem je pověřen hrabě Danilo, jenže velvyslanec netuší, že ten už má s Hannou svou milostnou historii,“ připomíná příběh dramaturgyně Patricie Částková.

Milostná vzplanutí, vášeň, manželské nevěry se odehrávají v kulisách Paříže z počátku minulého století. Toto prostředí inspirovalo i tvůrce brněnské inscenace. „Inspirovaly nás pařížské karusely, a to jak vizuálně, tak systémem, protože je to vlastně takový kolotoč vztahů,“ uvedla režisérka Magdalena Švecová. „A kolotoč nám scéna vytváří díky točně,“ dodává choreograf Martin Pacek, s nímž vytvořila režisérský tandem.

Opereta Veselá vdova po třiceti letech v Národním divadle Brno (zdroj: ČT24)

Lásku a peníze lidé řeší i dnes

Pacek podotýká, že Veselá vdova řeší problémy, které jsou stále aktuální. „Lidé se pořád berou z lásky i pro peníze. A jejich láska je také někdy neopětovaná. Je dobré si uvědomit, že naši předkové řešili to samé, jen v jiných kulisách,“ uvedl na besedě s diváky.

Pro představitelku hlavní role Veroniku Rovnou je Veselá vdova první zkušeností s operetou. „Komplikovaná je v načasování, abych zpívala a mluvila na velkém jevišti tak, aby to bylo srozumitelné,“ přiznala sopranistka. V roli Hanny Glawari se alternuje s Janou Šrejma Kačírkovou.

Na jeviště Národního divadla Brno se Veselá vdova vrací po třiceti letech. A tvůrci doufají, že si diváky získá podobně jako její předchůdkyně, Polská krev.