Když promluvila, nemlčely ani ostatní oběti. Hraný film sleduje odhalení kauzy Weinstein

Film sleduje odhalení kauzy Weinstein (zdroj: ČT24)

Do českých kin se dostalo drama o kauze Harveyho Weinsteina. Snímek Když promluvila mapuje události, které vedly k pádu vlivného muže Hollywoodu. Rekonstruuje investigativní práci novinářek, jejichž článek pomohl obvinit producenta ze sexuálních útoků.

Film vychází ze stejnojmenné knihy (She said) novinářek, které poprvé na Weinsteinovo zneužívání moci ukázaly. „Četla jsem tu knihu bez dechu jako thriller,“ přiznala pro portál Kino.de režisérka snímku Maria Schraderová.

Je těžké být ta první

Reportérkám deníku New York Times Jodi Kantorové a Megan Twoheyové se podařilo přesvědčit oběti Harveyho Weinsteina, aby veřejně promluvily. Svědectví žen bylo pro odhalení vlivného producenta jako sexuálního predátora klíčové.

„Je neuvěřitelné a odvážné, že ty ženy promluvily nahlas, ať už byly nahrávány, nebo ne. To, že byly k novinářům otevřené, vyžadovalo velkou odvahu,“ oceňuje představitelka jedné z novinářek Carey Mulliganová.

Její filmová kolegyně Zoe Kazanová dodává: „Podle mě je dost těžké být ta první, která vykročí ven a promluví veřejně nahlas. Harvey Weinstein byl velmi vlivný muž a vytvořil kolem sebe mašinérii zastrašování, navíc ho podporoval hollywoodský systém.“

Co předcházelo poprasku

Když článek v říjnu 2017 v The New York Times vyšel, otřásl nejen Hollywoodem. Vedl ke spuštění hnutí MeToo, o sexuálním obtěžování se začalo hlasitě mluvit. „Film ukazuje, že lidí, kteří řekli o Weinsteinovi otevřeně pravdu a sdíleli o něm informace, bylo nakonec hodně málo, tak málo. Ale podívejte se, jaký to mělo dopad,“ upozorňuje spoluautorka zásadního článku Jodi Kantorová.

Novinářky dostaly za odhalení Weinsteinovy aféry Pulitzerovu cenu, spolu s reportéry časopisu The New Yorker, který s podobným obviněním a svědectvím dalších žen přišel o několik dní později.

„Odezva byla téměř okamžitá. Nejenže byl Weinstein během několika dní vyhozen ze své společnosti, ale Jodi a já jsme byly zahlceny telefonáty a e-maily od žen, které měly vlastní zkušenosti s obtěžováním a zneužíváním,“ vzpomíná novinářka Twoheyová.

Podle producentky Dede Gardnerové poprask, který zveřejněný příběh vyvolal, většina zná. Snímek chce ale odvyprávět i to, co mu předcházelo. „Nikdo netuší, jaké ohromné úsilí bylo potřeba k tomu, aby těch pár vět, které otřásly celým světem, vůbec vyšlo,“ uvedla.

Německá režisérka filmu Maria Schraderová na sebe upozornila seriálem Neortodoxní o chasidské Židovce, která z domluveného manželství uteče z New Yorku do liberálního Berlína.

Scénář napsala Rebecca Lenkiewiczová, i ona se prosadila v širším povědomí příběhem postaveném na ženské hrdince se silným osudem. Drama Ida o novicce, která rozkrývá rodinné tajemství a tím i vlastní překvapivou minulost, natočený podle jejího scénáře, získalo pro polskou kinematografii Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Weinstein ve vězení

Ze sexuálního nátlaku či znásilnění obvinila Harveyho Weinsteina zhruba stovka žen, většina z těchto případů je ale promlčená. Momentálně si odpykává třiadvacetiletý trest za sexuální napadení asistentky produkce Mimi Haleyiové a znásilnění herečky Jessiky Mannové. Weinstein vinu odmítal a podal proti verdiktu odvolání.

V New Yorku se s producentem nyní koná další soud, Weinstein čelí obžalobě ze sexuálního zneužití a napadení pěti žen. Hrozí mu až sto čtyřicet let.