Zemřela Louise Fletcherová, držitelka Oscara za roli sestry v Přeletu nad kukaččím hnízdem

Ve věku 88 let zemřela herečka Louise Fletcherová, která získala Oscara za roli ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem z roku 1975, informovala o tom agentura AP. Fletcherová ve slavném filmu Miloše Formana ztvárnila zápornou roli zdravotní sestry Mildred Ratchedové.

Fletcherová zemřela ve spánku obklopena rodinou ve svém domě ve francouzském Montdurausse, sdělil agentuře její agent David Shaul. 

Herečka získala v roce 1976 Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli za ztvárnění bezohledné zdravotní sestry Mildred Ratchedové v adaptaci stejnojmenného románu Kena Keseyho z roku 1962, kterou natočil Miloš Forman.

Fletcherová v tomto filmu hrála po boku Jacka Nicholsona. Film získal také ceny za nejlepší film, režii, hlavní mužský herecký výkon a scénář.

Herečka Louise Fletcherová
Zdroj: ČTK/AP/Eilise Ward

Díky za to, že postavu nenávidí

Ve své děkovné řeči Fletcherová na udílení Oscarů použila znakový jazyk, aby poděkovala svým neslyšícím rodičům, a také žertem poděkovala divákům za to, že její postavu nenávidí. 

Její ztvárnění postavy ve filmu bylo tak nezapomenutelné, že streamovací platforma Netflix natočila v roce 2020 seriál s názvem „Ratched“, který vypráví příběh o původu této zdravotní sestry.  

Fletcherová sama hrála v řadě dalších filmů a seriálů, například ve snímku Vymítač ďábla 2: Kacíř, Divné chování či seriálu Star Trek.