„Já chci mír.“ Výstava ukazuje obrázky, jimiž se ukrajinské děti vyrovnávají s válkou

Kreslení a malování jsou způsob, jak se vyrovnávat s traumaty války. Ukáže to i výstava Děti, válka, naděje, která bude od pondělí k vidění ve stanici pražského metra Náměstí republiky. Obrázky malovaly ukrajinské děti ve věku tři až čtrnáct let. A to jak přímo na Ukrajině, tak i po útěku do Česka.

„Některé obrázky nám zprostředkovala psychologická asociace z Ukrajiny, takže byly z různých oblastí. Od dětí z Chersonu, Oděsy, Kyjeva. Řada z nich vznikala v terapii. Některé vznikaly spontánně, třeba ty z krajských center asistenční pomoci. Dodali mi je kolegové, kteří tam pracovali,“ uvedl psycholog Štěpán Vymětal, který se zaměřuje na psychologii mimořádných událostí a krizového řízení.

Obrázky vyjadřují celou škálu témat. Trauma z války, stesk po domově, poděkování za pomoc, ale i naději a odhodlání. K častým motivům patří i sounáležitost s ukrajinským národem. „Nejdříve jsem si říkal, že to jsou obrázky na nějaké zadání, ale pak jsme si všimli, že to tak děti kreslí i spontánně. I velmi malé děti. Barvy žlutá a modrá, slunečnice, kroje, klikva jako národní plod. Při narušení, kdy děti jsou často přesídlené, se tak vypořádávají s tím, že si udržují národní identitu,“ míní Vymětal. 

Do kreslení se dětem promítá i smrt a ohrožení, jejichž blízkost mnohé poznaly na vlastní kůži. „Některé obrázky mají vyloženě traumatický potenciál. Například sedmiletá holčička namalovala rakety, které dopadají na domy, jiný obrázek, od sedmiletého chlapce, je vyplněný drony, letadly, tanky a nahoře je připsáno Já chci mír,“ upozorňuje psycholog.

Malování jako terapie

Malování má – nejen pro děti – terapeutické účinky. Zpracovat trauma pomáhá jak spontánní kreslení, tak cíleně využívané v arteterapii. O své konkrétní příběhy se autoři obrázků podělili ale někdy i slovy. „Některé děti na druhou stranu připisovaly, co zažily, že byly ve sklepě, zažily bombardování, ale už jsou v bezpečí. Takové vzkazy k tomu samy přidávaly,“ upřesnil Vymětal.

Výstava Děti, válka, naděje bude ve vestibulu stanice metra Náměstí republiky otevřena 19. září. Pořadatelé plánují převést kresby i do elektronické podoby, aby prostor dostaly i obrázky, které se na výstavu nedostaly. Celkem se jich sešlo dvě stě padesát.

Psycholog Štěpán Vymětal o kresbách ukrajinských dětí (zdroj: ČT24)