Mladé akrobaty z Česka a Ukrajiny spojil cirkus a vznikl Boom. Dolehl až do Edinburghu

Češí a ukrajinští akrobaté nazkoušeli společné představení (zdroj: ČT24)

Mladé české a ukrajinské akrobaty svedla dohromady válka. Pražský Cirk La Putyka poskytl po ruské invazi zázemí třiceti studentům z Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění. Od začátku se dorozumívali jazykem, který jim všem byl nejbližší – pohybem. Vzniklo představení nejen o válce, která změnila životy, ale i o sbližování a tématech současné generace. Projekt Boom v premiéře uvedou akrobaté v Edinburghu na festivalu Fringe, který patří k největším uměleckým přehlídkám na světě.

Účinkující v inscenaci Boom patří ke generaci Z, součástí jejich života jsou neoddělitelně sociální sítě, v mnohém se život mladých akrobatů z Česka a Ukrajiny až do 24. února tohoto roku nelišil. „A je to na představení vidět, prvních deset minut je originální verze Boomu, pak je znát radikální vpád,“ upozorňuje principál Cirku La Putyka Rostislav Novák mladší.

Pro ukrajinské studenty pražský ansámbl zajistil ubytování, zajišťuje jim výuku češtiny a angličtiny, ale především jim dal možnost trénovat. Už v březnu společně studenti z Kyjeva a akrobaté z projektu Young Bloods Cirku La Putyka za šestnáct hodin nazkoušeli a uvedli první podobu představení. Zpráva o něm se dostala do světových agentur a přišlo pozvání na festival Fringe v Edinburghu.

Nezáleží, odkud kdo je

„Vůbec nezáleží na tom, odkud kdo je. Prostě jsme se semkli a spojili. Vnímám to tak, že jsme jedna skupina a fungujeme,“ říká o mezinárodní spolupráci jedna z akrobatek Katrin Cvinerová. Příběh sdělují prostřednictvím rozmanitých cirkusových disciplín, jako jsou šály, cyr wheel, žonglování, ale i klaunerie či break dance.

Boom
Zdroj: Petr Chodura/Cirk La Putyka

„Když mladí umělci z Kyjeva na začátku války přijeli k nám do Prahy, nejprve jsme je objali. Uvařili jsme jim české jídlo a oni nám to ukrajinské. Potom jsme tančili své tradiční tance, vyprávěli si klasické pohádky a zpívali ukolébavky, mluvili o tradicích a vytvářeli si vlastní jazyk, který není založený na slovech, ale na emocích a pohybu. A pak jsme šli trénovat,“ popisuje začátky vzájemné domluvy Cirk La Putyka.

Nejen o válce, ale i o generaci

Novocirkusoví umělci zdůrazňují, že válka jim dala příležitost se spojit, inscenace Boom ovšem není primárně o válce, ale o příbězích. „Je také o naší generaci, o tom, že také máme vlastní problémy,“ upřesňuje akrobat Filip Mašek.

Do Prahy z Kyjeva přišel třeba sedmnáctiletý Olexij Vakal. Jeho cílem je především dokončit cirkusovou akademii a vystupovat po světě. S tím, že i on mohl odjet do Skotska, pomohly české, britské a ukrajinské úřady. „Doufám, že každé představení bude vyprodané. A věřím, že si tento zážitek budu pamatovat do konce života,“ uvedl před premiérou v Edinburghu.

Na tamním festivalu Fringe uvidí diváci Boom ve dvaceti reprízách. Na konci září ho pak do programu zařadí pražský prostor Jatka 78.