Princ Mamánek musí opustit zámecký mamahotel. Na cestu dostal trailer

Upoutávka k filmu Princ Mamánek (zdroj: Bontonfilm)

K narozeninám si Jan Budař nadělil oficiální upoutávku ke svému novému filmu. Vyšla přesně v den jeho pětačtyřicátin, v pohádce Princ Mamánek hraje jen o málo mladšího zhýčkaného královského potomka, který je donucen konečně dospět. Budař novinku také napsal a režíroval i si skládal hudbu. Je rovněž autorem stejnojmenné knihy.

„Pro mě osobně to byl velký herecký debut v tom, že jsem režírovaný sám sebou. Režisér si navíc často vymýšlel věci, které se mi nelíbily, musel jsem do studené vody, vyválel jsem se v bahně,“ popisuje Jan Budař natáčení z pohledu protagonisty. A naopak sebe jako představitele hlavní role hodnotí i z pozice režiséra: „Byl vždy připravený, uměl text, na place byl vždy včas a udělal, co jsme si řekli. Nemůžu si na něj stěžovat.“ 

Pod dohledem Vetchého

Princ Ludvík Otomar Karel XII. se ani v devětatřiceti letech nežene do ženění, většinu času se poflakuje po zámku a spousta věcí ho dovede vystrašit. Královský otec, v němž diváci poznají Martina Hubu, se rozhodne synovu rozmazlenost řešit poměrně radikálně – vyhodí ho z rodného hnízda, takže princ Mamánek je nucen se postarat sám o sebe.

Průvodcem na dobrodružné cestě je mu rytíř Hudroval z Dětenic. „Doufám, že Ondra Vetchý diváky v téhle roli i trochu překvapí. Má ve filmu trochu komickou a zároveň dojemnou polohu a tahle kombinace se mu podle mě hodně povedla,“ podotýká Budař.

Kubařová nechce být princeznou, z Nagyové je královna

Do cesty ze světa vyjukanému princi vstoupí také hubatá mladá šenkýřka. „Většina děvčat chce být princeznou, ale Běta ne,“ představuje ji Budař. Prostořekou dívku z lidu si zahrála Veronika Khek Kubařová. V dalších rolích se objeví Boleslav Polívka, Vladimír Javorský a také Jana Nagyová. Někdejší představitelka Arabely se v roli královny vrátila před kameru po téměř třiceti letech.

Natáčelo se loni na podzim v prostředí Pohanska na jižní Moravě, v Lednicko-valtickém areálu, na skalách a v lesích Kokořínska nebo na zámku Dětenice. Kateřině Antošové a Veronice Daušové, které už několik let hrají čarodějnice pro zámecké návštěvníky, připsal Budař podobné role i do filmové pohádky.

Princ Mamánek, natáčený mimo jiné v koprodukci České televize, se do kin dostane na konci letošního října.