Daniel Matejča je prvním českým vítězem Evropské soutěže mladých hudebníků

Záznam: Eurovizní soutěž mladých hudebníků 2022 (zdroj: ČT24)

Houslista Daniel Matejča se těší z historického úspěchu. Jako první Čech zvítězil v Evropské soutěži mladých hudebníků (Eurovision Young Musicians). Sedmnáctiletý Matejča je v mimořádném režimu studentem Akademie múzických umění v Praze a patří k nejvýraznějším talentům posledních let. Finále odvysílala Česká televize, dostupné je ze záznamu.

Daniel Matejča se ve finálovém programu představil jak poslední z devíti hráčů, skončil ale jako první. „Popravdě jsem to moc nečekal, protože to byli všichni vynikající umělci. Cítil jsem obrovskou poctu, že jsem mohl České republice toto dopřát,“ okomentoval své prvenství.

U mezinárodní poroty sklidil úspěch interpretací třetí a čtvrté věty Šostakovičova koncertu pro housle a orchestr č. 1 a moll. Všechny první tři místa ovládli hráči na smyčcové nástroje. Druhý skončil cellista Philipp Schupelius z Německa, třetí příčka patří houslistce Almě Serafin Kraggerudové z Norska. Finále se uskutečnilo ve francouzském Montpellier, tamní symfonický orchestr také soutěžící doprovázel.

Čechům se v posledních ročnících daří

Eurovision Young Musicians vyhlašuje Evropská unie vysílatelů (EBU), koná se jako bienále. Určena je studentům hry na libovolný hudební nástroj a je zaměřena výhradně na oblast vážné hudby.

Česko se k soutěži připojilo před dvěma dekádami, v posledních dvou ročnících zaznamenalo úspěchy. Před Matejčovým vítězstvím byla nejúspěšnější v roce 2016 účast klavíristy Roberta Bílého, který získal druhé místo. O dva roky později do finále postoupil kontrabasista Indi Stivín. V době pandemie se Eurovison Young Musicians nekonala.

Písňová soutěž bude místo na Ukrajině v Británii

EBU, jejímž členem je i Česká televize, pořádá také každoročně Eurovision Song Contest. Letošní ročník vyhrála ukrajinská skupina Kalush Orchestra, Ukrajina by tedy podle pravidel měla být pořadatelskou zemí v příštím roce. To ale vzhledem k aktuální situaci pochopitelně není možné. Organizaci převzala namísto Ukrajiny Británie, oznámila v pondělí britská ministryně kultury na Twitteru. Británie skončila jako druhá. 

„Velmi nás mrzí, že naši kolegové a přátelé na Ukrajině nemohou pořádat soutěž Eurovize 2023. Pořádání největší hudební soutěže je pro nás velkou poctou. BBC se zavázala, že tato akce bude věrným odrazem ukrajinské kultury a zároveň představí rozmanitost britské hudby a kreativity,“ napsal v prohlášení generální ředitel BBC Tim Davie. Konkrétní město, ve kterém se soutěž uskuteční, se podle něj teprve hledá.

Zájem o pořádání hudební soutěže už projevilo několik měst včetně Londýna nebo Manchesteru. Širší seznam možných pořadatelů zveřejní EBU do konce léta. Ministryně Nadine Dorriesová uvedla, že Londýn zajistí, aby program „odrážel nedávné ukrajinské vítězství v Eurovizi a ukrajinskou kreativitu“.

O přesunutí písňové soutěže z Ukrajiny EBU informovala v polovině června. Ukrajina se proti rozhodnutí tehdy ohradila a žádala další jednání. Aktuální oznámení ale Kyjev přivítal. „Konzultovali jsme s britskou vládou a BBC. BBC a Evropská vysílací unie nás ujistili, že Eurovizi uspořádají 'na počest Ukrajiny'… Domnívám se, že zkušenost BBC umožní, aby byla Ukrajina představena na nejvyšší úrovni,“ napsal ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko na Telegramu.