Jak dětem pomoci zvládnout rozvod? Odpovědi hledají spisovatelé, psycholog i divadlo

Rozvod tématem knihy i divadla (zdroj: ČT24)

Dopad rozvodů na děti řeší povídková kniha Rozvod šestkrát jinak. Příběhy inspirované skutečnými případy napsali například Petra Soukupová nebo Ondřej Buddeus. Jejich povídky doplňuje výtvarný doprovod od sedmi umělců a také odborný komentář psychologa. K tématu vzniklo rovněž představení, uvádí ho Švandovo divadlo v Praze.

V Česku se v současnosti podle statistiky rozvádí pětačtyřicet procent párů, šedesát denně. Konfliktními rozchody trpí hlavně děti. Podle psychologa Radka Ptáčka i celoživotně. „V dospělém životě celá řada dětí nedovede navazovat kvalitní mezilidské vztahy,“ upřesnil.

Odborný pohled a rady z praxe, které pomohou rodinám zvládat mnohdy složitou situaci, dodal i do povídkové knihy Rozvod šestkrát jinak. Příběhy obsahující modelové sitauce vypráví Ondřej Buddeus, Pavel Bušta, Petra Dvořáková, Radek Ptáček, Tereza Semotamová, Petra Soukupová a Michal Sýkora.

Povídky nastiňují, jak náročné období ustát, aniž by si z něj děti odnášely trauma, ale i jaké problémy rozvod přináší dospělým. Zkušenosti s rozpadem rodiny mají i někteří autoři. Například fotografka Jarmila Štuková, jedna z tvůrců obrazového doprovodu, pochází sama z rozvedené rodiny. „Ne že by mě rodiče týrali, ale vím, že rozpad rodiny velmi negativně působí na dětskou psychiku a že se s tím potýkáte celý život,“ říká.

Rozvod na divadle

Rozvod řeší i ve Švandově divadle. U psychoterapeuta, jehož hraje Michal Kern nebo Petr Buchta, se schází dospělí neschopní se domluvit a rozvést. „Je nutné se o tomto tématu bavit, protože spousta mých známých má pocit, že když se rozvedou, tak selžou. A toto představení je dobrá varianta, jak to divákům ozřejmit, že to tak není,“ domnívá se herečka Diana Šoltýsová. Inscenaci chtějí autoři uvádět po celém Česku, včetně vyloučených lokalit.