Tomáš Klus stráví magickou noc s bezdomovci. Díky muzikálu Jana Svěráka

Rozhovor s Janem Svěrákem a Tomášem Klusem (zdroj: ČT24)

Jan Svěrák se poprvé pustil do divadelní režie. Muzikál Branický zázrak sám napsal, hudbu na Svěrákovo libreto složil Tomáš Klus, který je rovněž autorem muzikálových písní a zahraje si jednu z hlavních rolí. Mystický příběh se odehrává na pražské periferii a premiéru bude mít v květnu v Praze.

Svěrák připouští, že s divadelní režií původně nepočítal. Jenže při práci na novém scénáři zjistil, že místo filmu vlastně píše divadelní muzikál. „Asi na osmé stránce přišli policisté vyšetřovat ukradené kolo a najednou začali zpívat a tancovat. Řekl jsem si, že je to lepší, než kdyby to vyšetřovali normálně, a nechal jsem to tam. A pak v další scéně před samoobsluhou nakupující zpívali bezdomovcům, že je tam nechtějí, že smrdí,“ upřesnil Svěrák.

Trochu mystika, hodně komedie

Branický zázrak vypráví o písničkáři v krizi středního věku. Když mu zmizí kolo z garáže, rozhodne se vypátrat zloděje. Dostane se tak k bezdomovcům, a v lesíku, kde přebývají, zažije magickou noc. „Ten muzikál je hlavně komedie, mystika to vyvažuje, ale nemyslím, že bychom se mystickými věcmi měli nějak moc zatěžovat, spíš se tomu smát,“ podotýká Svěrák.

Ztracené kolo, ale také mládí hledá na divadle písničkář Tomáš Klus. Kvůli roli se musel pustit i to tance, partnerkou je mu třeba vítězka StarDance Veronika Khek Kubařová. „Tom Rychetský, který dělá choreografii, mi vychází poměrně vstříc. Styl tance vychází hodně z přirozených pohybů člověka. Říkal mi: Hele, viděl jsem tě několikrát na koncertě, ty normálně tančíš,“ přiznává Klus, že tanec byl pro něj výzva.

Ze zkoušek muzikálu Branický zázrak
Zdroj: Divadlo Na Fidlovačce

S Janem Svěrákem se potkali při pohádce Tři bratři, kterou Svěrák režíroval a Klus v ní hrál jednoho z princů. Nyní oscarový filmař písničkáře oslovil jako spoluautora. „Strašně rád experimentuju s formou. Hudba je pro mě jen jedna a žánry si tak různě půjčuju. Muzikál mi otevřel možnost použít nejrůznější žánry, od rapu přes country, folku po čistý pop i rockovou operu,“ vyjmenovává Klus.

Hezčí než točit film

Režie se ujal autor libreta, tedy Jan Svěrák. Díky Branickému muzikálu prý přišel divadlu jako tvůrce na chuť. „Divadlu jsem se vždycky bránil, protože v něm se spousta nechává na fantazii diváka. Ale po setkání s tím procesem a herci a možná i díky hudbě je to pro mě hezčí zážitek než natáčení filmu. Na jevišti se vyskytuje trojrozměrný člověk, právě teď, mluví na mě, přenáší nějakou emoci – a mezi námi není nic. Působí na mě přímo. To televize ani film neumí,“ vysvětlil.

V hereckém obsazení se vedle Kluse a Kubařové objeví také Martin Dejdar, Šimon Bílina, Radka Pavlovčinová nebo Dušan Kollár. Branický zázrak se bude hrát na dvou scénách. V Divadle Na Fidlovačce a také na Letní scéně Voděrádky u Říčan, kde se odehraje také začátkem května předpremiéra. Divadelní uvedení předznamenává klip. Jednu z muzikálových scén natočil Svěrák u pražské magistrály.