Zemřel výtvarník a ilustrátor Jiří Šalamoun. Proslavil ho Maxipes Fík

Zemřel Jiří Šalamoun (zdroj: ČT24)

Několik dní před sedmaosmdesátými narozeninami zemřel výtvarník, ilustrátor a pedagog Jiří Šalamoun. Ilustroval více než osmdesát knižních titulů, tvořil plakáty i litografie. Do povědomí několika generací se Šalamoun zapsal především jako autor výtvarné podoby Maxipsa Fíka.

Pro nezaměnitelný Šalamounův rukopis je typická hravost, výrazová zkratka a sarkasmus. „Jiří Šalamoun není žádný idylik, ale pod ironickou slupkou je melancholie autora, který sebe i nás brání před pocity zmaru a lhostejnosti, nudy a nevšímavosti,“ popsal umělcovu tvorbu kurátor Bohuslav Holý, který v Galerii Hollar připravoval výstavu k Šalamounovým sedmdesátinám.

Oblíbený Maxipes Fík

Při vyslovení Šalamounova jména se lidem vybaví především Maxipes Fík. Mluvícího psa, který přes noc vyrostl tolik, že mu byla krabice od bot malá, vídali v kreslených příbězích pro děti v režii Václava Bedřicha.

Nestárnoucí mistr světa ve skoku pro něco se narodil v roce 1976, kdy po boku holčičky Áji a jejího znaveného tatínka vstoupil na televizní obrazovky. Od té doby z večerníčků nezmizel, dokonce si našel cestu i do dětské literatury. Samotný autor na Fíkovi vždy obdivoval jeho vřelost a přátelskost, které podle něj v obyčejném světě chybí. Předlohou pro večerníčkovou postavu se prý stal skutečný pes z výtvarníkovy rodiny. 

Maxipes Fík filmuje - silvestrovský příběh pro dospělé (1978) (zdroj: ČT24)

Šalamoun byl výtvarníkem i řady animovaných filmů a titulků, mimo jiné provázejících filmový cyklus Kleinových „Básníků“. Navrhl víc jak tři desítky filmových, divadelních a výtvarných plakátů. Čas si našel i na volnou tvorbu, vytvořil desítky litografií a plakátů. Vydal také dvě sbírky básní a jednu sbírku záznamů snů.

Ilustrátor Pana Taua i Hobita

Šalamoun rovněž platí za jednoho z nejvýznamnějších českých ilustrátorů druhé poloviny dvacátého století. Kresbami doprovodil knihy světových autorů jako Kronika Pickwickova klubu, Poslední Mohykán, Pan Tau a tisíc zázraků, Tracyho tygr nebo Tolkienův Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky.

„Pro mě je literární dílo předmět k namalování. Je stejně konkrétní jako pro někoho krajina, kytice nebo akt. Mezi mnou a literárním dílem nastává vztah, a co vznikne, je ilustrace,“ řekl jednou Šalamoun. Jeho ilustrační tvorba zahrnuje víc než osmdesát titulů. Knihy také graficky upravoval.

Pedagog celé generace výtvarníků

Šalamoun se narodil v roce 1935 v Praze. „V dětství jsem kreslil hlavně zvířata, vozy s koňmi, hračky, lokomotivy, letadla a tanky. Směsici toho všeho. Předčasná dětská postmoderna, zlomky světa na hromadě,“ vzpomínal.

Vystudoval grafiku na Akademii výtvarných umění v Praze a Vysokou školu grafiky a knižního umění v Lipsku. Jako pedagog vyučoval v Americe i v Evropě a na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové, kde byl profesorem a vedoucím ateliéru ilustrace, vychoval celou generaci výtvarníků. 

Jiří Šalamoun byl držitelem mnoha českých a zahraničních ocenění za knižní ilustrace. Dosud nejrozsáhlejší retrospektivu Šalamounovi připravilo loni pražské Museum Kampa.