Volodymyr Zelenskyj se ukazuje jako komik, kterého je třeba brát vážně

Svět žasne nad odhodláním Ukrajinců bránit svoji vlast. V čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským, který nepřestává podporovat morálku svých krajanů přímo z Kyjeva. Jeho nepravděpodobný vzestup do funkce hlavy státu začal díky seriálu Sluha lidu, v němž hrál prezidenta.

Volodomyr Zelenskyj se proslavil už jako mladík v ukrajinské obdobě české Partičky s názvem Klub vtipných a pohotových. S kolegy pak založil komediální skupinu Kvartal 95. Točil komediální filmy – poslední titul Ja, ty, vin, vona (Já, ty, on, ona) si vybral dokonce jako svůj celovečerní režijní debut. Romantická komedie o partnerském čtyřúhelníku se stala diváckým hitem. Tančil také v ukrajinské obdobě StarDance – a soutěž vyhrál.

Největší popularitu mu získala role prezidenta v seriálu Sluha lidu. Původně učitel dějepisu se do čela státu dostane díky virálnímu videu, v němž nadává na korupci a nevalné vyhlídky své země.

„Nejsme žebráci, nejsme gastarbeiteři. Zapamatujte si jednou provždy, že nejsme periferie. Nejsme hranice mezi orky a elfy. Jsme normální, silná, krásná a bohatá země,“ připomíná fiktivní hlava státu v jednom ze svých proslovů, který by mohl pronést dnes i skutečný ukrajinský prezident.

Nejen show

Komediální seriál Sluha lidu se vysílal od roku 2015. Vymyšlená postava Ukrajincům natolik mluvila z duše, že se jeho představiteli pomohli dostat do prezidentského úřadu i ve skutečnosti. Zelenskyj získal ve volbách více než sedmdesát procent hlasů. Kandidoval za stranu pojmenovanou po oblíbeném seriálu, tedy Sluha lidu.

Roli politika si Zelenskyj zpočátku užíval a díky svým předchozím zkušenostem ze showbyznysu věděl, co na veřejnost platí. Jeho dva hlavní volební sliby – skoncovat s korupcí a ukončit válku na východě Ukrajiny – se mu ale naplnit nepodařilo.

Do role státníka dorostl v čase nejtěžší zkoušky. Odmítl opustit bombardovaný Kyjev, odhodlaně velí armádě a v ulicích města natáčí videa, kterými povzbuzuje bojovného ducha svých spoluobčanů. Ještě nikdy nebral svět bývalého komika tak vážně, jako v těchto dnech.

Volodymyr Zelenskyj: bývalý komik, kterého je třeba brát vážně (zdroj: ČT24)