Zlaté glóby vyhrál western Síla psa, nejlepším muzikálem je West Side Story

Události: Vyhlášení vítězů Zlatých glóbů (zdroj: ČT24)

Nejlepším dramatickým filmem roku 2021 je podle Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu western Síla psa s Benedictem Cumberbatchem. Výsledky Zlatých glóbů každoročně naznačují, které filmy mají šanci uspět na Oscarech. Cenu za režii si odnesla Jane Campion právě za Sílu psa. V kategorii muzikál a komedie zvítězil film West Side Story Stevena Spielberga. Nejvíce nominací, po sedmi, mělo drama Belfast o životě v Severním Irsku na konci 60. let a právě vítězná Síla psa.

Benedict Cumberbatch hraje v Síle psa charismatického rančera Phila Burbanka, který v okolí vzbuzuje nejen obdiv, ale také strach. Poté, co si jeho bratr přivede domů manželku a dítě, Phil je začne utiskovat, dokud sám nezjistí, že i on by se mohl zamilovat. Kromě ceny za film a režii získala Síla psa ještě nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli pro Kodiho Smita-McPheea.

Snímek Belfast si pak odnesl alespoň cenu za scénář pro svého Kennetha Branagha, který také režíroval. Popisuje ho jako svůj dosud nejosobnější film. Pojednává o sporech mezi katolíky a protestanty v Severním Irsku prostřednictím devítiletého chlapce Buddyho.

Zbývajícími jmény v hlavní kategorii bylo drama V rytmu srdce o dospívání slyšící dcery s hluchými rodiči, sci-fi snímek Duna a životopisné dílo Král Richard: Zrození šampiónek o tenistkách Venus a Sereně Williamsových a jejich otci Richardovi. Poslední uvedený film byl společně s novou verzí muzikálu West Side Story a komedií Lékořicová pizza na sdílené druhé pozici v počtu nominací, šanci na vítězství měly ve čtyřech kategoriích.

Zlatý glóbus za nejlepší mužský výkon v dramatu získal Will Smith za Krále Richarda, kde ztvárnil otce tenisových hvězd Sereny a Venus Williamsových. Stejnou cenu v kategorii žen dostala herečka Nicole Kidmanová za roli televizní legendy Lucille Ballové ve filmu Ricardovi. Ocenění za nejlepšího herce v komedii či muzikálu dostal Andrew Garfield za muzikál platformy Netflix Tick, tick… BOOM!

Úspěchy v kategorii filmových komedií a muzikálů oslavil nový remake muzikálu West Side Story režiséra Stevena Spilberga, který získal Zlatý glóbus za nejlepší snímek v této kategorii i cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli, kterou získala představitelka Marii Rachel Zeglerová.

Český animák neuspěl

V kategorii animovaných filmů pak byl nominován i snímek Moje slunce Mad české režisérky Michaely Pavlátové. Ve finální volbě ale nakonec neuspěl. Film, který vznikl na motivy knihy Frišta novinářky a spisovatelky Petry Procházkové, se ještě uchází o nominaci na cenu Americké filmové akademie. Zlatý glóbus vyhrál film amerického studia Disney Encanto. 

Ten vypráví příběh neobyčejné rodiny Madrigalových, kteří žijí ukryti v kouzelném domě v kolumbijských horách, na očarovaném místě zvaném Encanto. Kouzlo Encanto způsobilo, že každé dítě v rodině má jedinečný dar, od nadlidské síly až po schopnost léčit. Obdařeno je každé dítě kromě jediné dívky jménem Mirabel. Magie obklopující Encanto se začne vytrácet a Mirabel zjistí, že právě ona by mohla být poslední nadějí své výjimečné rodiny.

Hudba? Zimmer a Eilish

Ocenění za cizojazyčný film pak získal japonský snímek, který byl u nás zatím uveden na festivalu v Karlových Varech pod názvem Drajv maj kár. Vznikl na motivy povídky japonského spisovatele Haruki Murakamiho. Pojednává o divadelním režisérovi Kafukovi, který je zvyklý každý den řídit své auto. Když mu tedy v divadle proti jeho vůli přidělí osobního řidiče, je zoufalý, ale postupně objevuje i světlé stránky.

Svůj již třetí zlatý glóbus pak vyhrál titán filmové hudby Hans Zimmer za film Duna. Zimmer byl nominován na glóbus celkem patnáctkrát a kvůli práci na hudbě k nové adaptaci románu Franka Herberta pojednávajícím o válkách rodů o suroviny v daleké budoucnosti, který je od dětství jeho oblíbeným, dokonce odmítl skládat pro film Tenet režiséra Christophera Nolana, s kterým dlouhodobě spolupracuje.

A ocenění za hudbu získal i další snímek, na kterém se Zimmer podílel. Glóbus ale nedostane přímo on, ale zpěvačka Billie Eilish za titulní skladbu k poslední bondovce s Danielem Craigem. Píseň nese název filmu No Time to Die, který český distributor přeložil jako Není čas zemřít.

První glóbus pro transgender herečku

Zlaté glóby si všímají také televizních počinů. V kategorii komedie nebo muzikál bodoval Hacks ze zákulisí stand-upu. Jean Smartová, která se představuje jako stárnoucí komička zasvěcující mladší kolegyni, si odnesla i cenu pro nejlepší komediální herečku.

Mezi dramaty vynikla série Succesion (Boj o moc). Vhled do mediálního impéria i rodinných vztahů vynesl také herecké ceny pro Briana Coxe a Sarah Snookovou. Ocenění za nejlepší minisérii nebo televizní film připadlo desetidílné Podzemní železnici z časů otrokářství s prvky sci-fi.

Pozornost ale především přitahuje ocenění pro MJ Rodriguez – jednatřicetiletá herečka je první transgender herečkou, která obdržela Zlatý glóbus. A to za roli v seriálu Pose právě z prostředí LBTQ komunity v Americe na přelomu osmdesátých a devadesátých let.

Neobvyklé vyhlašování

Letošní 79. ročník vyhlašování cen se odehrál v komorním prostředí téměř bez diváků a obvyklé pompy v hotelu Beverly Hilton. Na akci se kvůli pokračující koronavirové pandemii nepodávalo jído, ani pití. Kvůli kontroverzím okolo pořadatelské asociace se také letos předávání nevysílalo živě v televizi.

V hotelovém sále seděli jen vybraní členové asociace zahraničních novinářů (HFPA). Ani červený koberec se nerozvinul. Vyžadováno bylo očkování, negativní PCR test a všichni hosté museli mít nasazený respirátor a dodržovat rozestupy.

Vítězové byli oznámeni pouze online, ale nikoli ve formě streamovaného videopřenosu. Večerem provázel slavný rapper a herec Snoop Dogg společně s prezidentkou HFPA Helen Hoehneovou.

Televize NBC už v květnu oznámila, že slavnostní udílení cen nebude vysílat. Krok souvisel s kontroverzí kolem zastoupení etnických menšin v HFPA, kterou v únoru odstartoval článek listu Los Angeles Times. Ten uvedl, že mezi asi 90 členy HFPA není žádný novinář tmavé pleti.

Asociace přitom již předtím několik let čelila kritice, že přehlíží nejen černošské herce a tvůrce, ale i filmy, které se zabývají problematikou etnických menšin. HFPA později ohlásila, že od základů změnila svá pravidla a že nedávno přivítala 21 nových členů, kteří tvoří „dosud největší a nejvíce různorodý ročník“.