Stačí telefon, internet a talent. Anketu Sound of 2022 vyhrála PinkPantheress

Vítězkou ankety Sound of 2022 je PinkPantheress (zdroj: ČT24)

Objevem roku rozhlasové stanice BBC Radio 1 se stala zpěvačka PinkPantheress. Vítězství v soutěži Sound of 2022 z dvacetileté muzikantky činí jednu z vycházejících hvězd britské popové scény. Její hit Just for Me boduje i v českém éteru.

Fanoušci PinkPantheress překřtili na hvězdu lockdownu. Do širšího povědomí své generace se dostala teprve před rokem prostřednictvím sítě TikTok. Její úspěch ukázal, že k prosazení se v hudební branži stačí i jen telefon a internetové připojení – a samozřejmě talent. Její hit Jusf for Me dokonce nazpívali Codlplay.

Sama zpěvačka svůj úspěch přičítá faktu, že na TikToku dominují uživatelé ze Spojených států. „Samozřejmě, že je to celosvětová aplikace, ale mnoho z uživatelů jsou Američané, a díky tomu se najednou setkají s trochu jinou hudbou,“ domnívá se.

Druhé místo v soutěži BBC Radio 1 obsadila skupina Wet Leg, která objížděla festivaly s vědomím, že zcela neovládá nástroje. Dvě kamarádky z ostrova Wight prorazily díky autenticitě. Úspěch předčil jejich ambice. „Hrály jsme na velkých pódiích, po která jsme ještě nedorostly,“ přiznávají.

TikTok otevřel dveře i britské zpěvačce a autorce písní Mimi Webb, která získala v hlasování bronz. Vystupuje už od šesti let a mezi její vzory patří Lewis Capaldi a Adele.

Hlasem a milostnými tématy ale soulovou divu daleko víc připomíná zpěvačka na čtvrté příčce – Lola Young. Podle BBC Radia 1 snese její hlas srovnání i s Amy Winehouse.

Přestože je širší výběr mezinárodní, první pětku obsadili výlučně Britové. Prvním mužem žebříčku je totiž na pátém místě nadějný rapper z Londýna Central Cee.

Vítěze vybírá sto třicet porotců z hudební branže, mezi jinými hlasuje Elton John, Ed Sheeran nebo Billie Eilish. Od roku 2003 soutěž BBC Radio 1 mnohokrát dokázala, že porotci mají na talenty nos. Mezi vítězi byla Adele, 50 Cent nebo Sam Smith.