Studenti Západočeské univerzity pozoruhodně vizualizovali Japonsko. Nyní tam jejich komiks získal prestižní cenu

Český komiks IOGI, který přibližuje každodenní život Japonců, získal bronz v 15. ročníku japonské mezinárodní ceny manga komiksů (Japan International Manga Award). Obsáhlou knihu publikovala Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity (ZČU). Vytvořili ji studenti pod vedením kreslíře a pedagoga Václava Šlajcha podle scénářů česko-francouzského básníka žijícího v Tokiu Jean-Gasparda Páleníčka. Poprvé v historii soutěže získalo ocenění dílo z Česka.

„Mezi jedenácti díly vyznamenanými bronzem se IOGI umístila jako první,“ přiblížila mluvčí univerzity Šárka Stará. Porotě předsedal ministr zahraničních věcí Tošimicu Motegi, v komisi zasedli uznávaní autoři a překladatelé, kteří hodnotili 484 děl ze 79 zemí. V soutěži se uděluje jedno zlato a tři stříbra.

Počátky projektu IOGI sahají do roku 2019. „V návaznosti na pracovní pobyt v Tokiu v rámci spolupráce Sutnarky a Musashino Art University jsem požádal básníka Páleníčka o sepsání scénářů zachycujících výjevy každodenního Japonska, které by byly co nejvzdálenější ustáleným představám o zemi vycházejícího slunce, jakými jsou gejši, roboti či otaku,“ líčí Šlajch.

Komiksy vydala fakulta knižně v japonštině na začátku roku 2021. „Design bezmála stoosmdesátistránkové publikace je dílem Rostislava Vaňka, Kristiny Fišerové a Michala Kopeckého,“ poznamenává Stará. Kniha je opatřena doslovem historika komiksu při Ústavu pro českou literaturu Akademie věd Pavla Kořínka. Připravuje se česká, anglická a francouzská mutace komiksu.

Japonsko zachytili pozoruhodně, i když tam nikdy nebyli

„Západním a českým čtenářům nabízí kniha nezvykle civilní, neschematizující vhled do tamní společnosti a do kultury, jejíž obraz bývá na Západě tak často zkreslován a senzacechtivě trivializován,“ řekl Kořínek.

Podle socioložky Naoko Takedaové z tokijské Univerzity Waseda je v komiksu vidět velká práce na podrobnostech zobrazovaných skutečností. „O to víc, když člověk uváží, že studenti v Japonsku nikdy nebyli. Japonsko se jim podařilo vizuálně zachytit vskutku pozoruhodně, přitom z příběhů vyzařuje individualita autora scénářů,“ uvedla.

Během roku 2021 byl projekt IOGI představen na dvou výstavách v Tokiu a v Susaki. V roce 2022 bude putovat po dalších třech místech v Japonsku. V dubnu jej čeká velká samostatná výstava v galerii tokijské Jošibiho univerzity umění a designu, poté výstavy v tuzemsku a dalších zemích.