Česko vysílá na Eurovizi kapelu We Are Domi

Připomeňte si rozhovor s kapelou We Are Domi (ze 7. 12.) (zdroj: ČT24)

V národním kole, kde se rozhodovalo o českém zástupci pro soutěž Eurovison Song, nejvíce přesvědčila kapela We Are Domi. Soutěžní skladbou Lights Off se pokusí přesvědčit i zahraniční publikum také naživo v květnu v Turíně.

Skupina We Are Domi vznikla v roce 2018 ve Velké Británii. Její členové jsou původem z Česka a Norska. Aktuálně působí na české scéně v Praze a hrají mix skandinávského popu a elektropopu.

„Jak oznámili naše jméno, tak jsem se rozbrečela a nebyla jsem schopná nic říct,“ přiznává zpěvačka kapely Dominika Hašková, že ji zpráva o vítězství zaskočila.

O vítězné písni rozhodovaly hlasy hudebních fanoušků z České republiky i ze zahraničí. Přišel jich rekordní počet, více než pětačtyřicet tisíc. K rozhodnutí přispěla rovněž mezinárodní odborná porota. Pro šest z jejích dvanácti členů byla vítězná skladba tou vůbec nejlepší, u dalších čtyř se umístila na druhém místě.

Hlasující posuzovali v národním kole také skladby od Annabelle, Elis Mraz, dvojice Jordan Haj x Emma Smetana, Giudi a kapel Skywalker a The Valentines.

„We Are Domi jsou pro mě svěžím hudebním uskupením, které by v aktuálním ročníku Eurovize mohlo zazářit. A to doslova, protože když se do jejich vítězné skladby zaposloucháte, tak během chvilky dostanete nálož unikátního elektro popu, který vás zvedne ze židle,“ nepochybuje kreativní producentka Lucie Kapounová.

Obě semifinálová kola nadcházejícího ročníku soutěže, která se uskuteční 10. a 12. května, i finále 15. května odvysílá v přímých přenosech Česká televize. Fanoušci ze země soutěžícího mohou podle pravidel hlasovat jen pro jiné než domácí interprety.

  • Eurovision Song Contest organizují země sdružené v Evropské vysílací unii (EBU). Aktuální ročník se vždy koná v zemi vítěze předchozího ročníku. 
  • Eurovize v roce 2022 je 66. ročníkem. V roce 2020 skončila soutěž kvůli pandemii koronaviru už po národních kolech, zmíněný ročník se proto uskutečnil až o rok později. 
  • Česko se na Eurovizi představilo devětkrát. Poprvé v roce 2007, kdy vyslalo do zahraniční konkurence kapelu Kabát. Šanci v dalších ročnících dostali také Tereza Kerndlová, Martina Bárta, Gipsy.cz či Marta Jandová ve dvojici s Václavem Noidem Bártou.
  • Nejúspěšnější byl zatím v roce 2018 zpěvák Mikolas Josef, který ve finále dosáhl na šesté místo. Před ním se do finále dostala jako jediná Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků. V roce 2019 se z finálového postupu mohla radovat indie-popová kapela Lake Malawi, celkově skončila jedenáctá.