Který český zástupce by mohl vyhrát Eurovizi 2022? Rozhodne hlasování v národním kole

Fanoušci mohou opět spolurozhodnout o kandidátovi, který zastoupí Českou republiku na hudební soutěži Eurovision Song Contest. Česká televize odtajnila jména, z nichž se vybírá v národním kole pro ročník 2022: Annabelle, Elis Mraz, Jordan Haj x Emma Smetana, Giudi, Skywalker, The Valentines a We are Domi. K hlasům veřejnosti, jak z Česka, tak zahraničí, se připočtou ještě názory mezinárodní odborné poroty. Hlasovat je možné od 7. do 15. prosince.

O přízeň fanoušků usiluje zpěvačka Anabelle s písní Runnin' Out Of F* Time. Její ambicí je se dostat do zahraničních rádií a do povědomí zahraničních labelů i posluchačů. Další zpěvačka Elis Mraz, vlastním jménem Eliška Mrázová, si skladbu Imma Be napsala a produkovala sama. Je to již druhá nahrávka, se kterou bude bojovat o umístění v české eurovizi. Třetí soutěžní skladba By Now je společným projektem životních partnerů Emmy Smetany a Jordana Haje.

O strachu zakořeněném hluboko v každém člověku zpívá Giudi, česká umělkyně žijící v Itálii, ve skladbě Jezinky. Na fanoušky rockové muziky bude spoléhat čtyřčlenná kapela Skywalker, která otevřeně zpracovává témata duševního zdraví a rovných práv. V národním kole soutěží se skladbou Way Down.

Hradecké trio The Valentines dle svých slov hraje veselé písničky o těch nejsmutnějších věcech. O master jejich soutěžní skladby Stay or Go se postaral Ted Jensen, který produkoval desky Madonny nebo Rolling Stones. Poslední soutěžní píseň Lights off je od elektro popové kapely We Are Domi, jejíž členové pocházejí z Česka a z Norska.

V národním kole hlasují nejen Češi

Soutěžní skladby už zpěváci a zpěvačky zveřejnili na digitálních streamovacích platformách, současně se začátkem hlasování budou publikovány i live verze jednotlivých skladeb.

  • Hlasování je možné prostřednictvím webového rozhraní zveřejněném přes sociální sítě a webové stránky soutěže a přes oficiální aplikaci Eurovision Song Contest, která je dostupná na obou dominantních mobilních platformách zdarma.
  • Informace o pravidlech hlasování, profilů umělců, hlasovací aplikace a aktuálního dění kolem národního kola zveřejňuje ČT na sociálních sítích a webu Eurosongu.

Poloviční váhu v hlasování bude mít odborná porota složená z předchozích zástupců soutěže z různých zemí. Druhou polovinu si spravedlivě rozdělují hlasy českých fanoušků a nově i hlasující ze zahraničí.

„Těším se, že i letos se fanouškům po dvou letech podaří vybrat někoho, kdo se stane naším hudebním velvyslancem a dokáže naši zem skvěle reprezentovat. Moc bych si přála, aby to byl umělec, který bude svou roli v Eurovizi brát nejen jako úkol, poslání, cíl, nebo možnost se zviditelnit, ale aby to byl někdo, kdo miluje hudbu a účast v semifinále a snad i ve finále pro něj bude splněným snem,“ říká kreativní producentka Lucie Kapounová. 

Den po skončení hlasování, tedy 16. prosince, bude známo, kdo v květnu příštího roku vystoupí v Turíně na jednom ze dvou semifinále. Naplánována jsou na 10. a 12. května. Finále se rozhodne 15. května. Aktuální ročník se vždy koná v zemi posledního vítěze – tím byli italští rockeři Maneskin. Český zástupce Ben Cristovao alias Benny Cristo zahraniční posluchače nezaujal.

  • Eurovision Song Contest organizují země sdružené v Evropské vysílací unii (EBU). Aktuální ročník se vždy koná v zemi vítěze předchozího ročníku. 
  • Eurovize v roce 2022 je 66. ročníkem. V roce 2020 skončila soutěž kvůli pandemii koronaviru už po národních kolech, zmíněný ročník se proto uskutečnil až o rok později. 
  • Česko se na Eurovizi představilo devětkrát. Poprvé v roce 2007, kdy vyslalo do zahraniční konkurence kapelu Kabát. Šanci v dalších ročnících dostali také Tereza Kerndlová, Martina Bárta, Gipsy.cz či Marta Jandová ve dvojici s Václavem Noidem Bártou.
  • Nejúspěšnější byl zatím v roce 2018 zpěvák Mikolas Josef, který ve finále dosáhl na šesté místo. Před ním se do finále dostala jako jediná Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků. V roce 2019 se z finálového postupu mohla radovat indie-popová kapela Lake Malawi, celkově skončila jedenáctá.