Písňové texty Jáchyma Topola shrnuje kniha. „Extatičtí slovní hadi,“ charakterizuje je editor

Rozhovor s Petrem Ferencem o knize textů Jáchyma Topola (zdroj: ČT24)

Prozaik Jáchym Topol psal v průběhu let také písňové texty nejen pro „své“ Psí vojáky, ale i třeba Moniku Načevu a Davida Kollera. A také některé jeho básně se dočkaly zhudebnění. Všechny tyto verše shrnuje soubor s názvem Udržuj svou ledničku plnou.

„Jáchym je teď prozaik, ale v osmdesátých letech jako příslušník takzvané druhé generace undergroundu se etabloval výhradně jako básník. Jeho první próza, která vyšla, průlomový román Sestra, s hudbou dosti souvisí. Jáchym, když psal Sestru i následující knihu Anděl, tak úzce spolupracoval na textech s Monikou Načevou,“ připomíná editor knížky, hudební publicista Petr Ferenc.

Z písně Moniky Načevy byl také vypůjčen název celé knihy. Texty se ohlížejí ale za celou Topolovou písňovou tvorbou od roku 1979 do současnosti. Původně mělo jít o shrnutí veršů, které Topol napsal pro svou domovskou kapelu Psí vojáky – ty tvoří největší část –, a také v osmdesátých letech pro skupinu Národní třída a o dekádu později pro zmíněnou Moniku Načevu.

„Nicméně Jáchym Topol se rozhodl po mnoha letech, že ještě jako textař nekončí, a do knihy přibyly jeho úplně nejnovější texty pro Davida Kollera a undergroundovou skupinu Shrben pohřben,“ doplňuje Ferenc.

Obstojí jako poezie

Podle nakladatelství Topolovy texty snesou kritéria poezie určené pro čtení, novinku tak lze brát jako plnohodnotný svazek Topolových básní. Ferenc dodává, že Topol nikdy nepsal texty na hudbu, to jeho verše byly zhudebňovány.

„Jáchym Topol se zhudebňuje asi nesnadno, jsou to docela extatičtí slovní hadi a texty, i když jsou jakoby z jednoho kusu, jsou překvapivě kolážované,“ podotýká Ferenc. Vznikaly pod vlivem básníků undergroundu, třeba Pavla Zajíčka, i poezie Vítězslava Nezvala či dobrodružství Jaroslava Foglara a románů Karla Schulze – Topolova dědečka.

Jáchym Topol, ale i Monika Načeva nebo Viktor Karlík ze skupiny Národní třída k některým textům připojili navíc své komentáře.