Po deseti letech zazpíval v Českém Krumlově Plácido Domingo. Splnil slib, těší prezidenta festivalu

V Českém Krumlově začal mezinárodní hudební festival. Jubilejní, třicátý ročník zahájil galakoncert Plácida Dominga. Slavný španělský tenorista se na jih Čech vrátil po deseti letech. Celkem program do 18. září nabídne jedenáct koncertů.

Před deseti lety zpíval Plácido Domingo na krumlovském parkovišti, přebudovaném v koncertní prostor, pro téměř sedm tisíc lidí. Poté se do Česka ještě několikrát vrátil – tentokrát do Prahy. V hlavním městě dirigoval operu Don Giovanni a také pořádal svou soutěž mladých pěveckých talentů.

Dostat vytíženého pěvce opět do Krumlova nebylo podle prezidenta festivalu Jaromíra Boháče nijak těžké. „Protože on stejně jako já ctí, že když se něco slíbí, tak se to má dodržet. A když svým galakoncertem uzavíral dvacátý ročník, tak řekl, že by byl hrozně rád, kdyby se mohl do Českého Krumlova ještě vrátit při nějakém jiném velkém výročí. Takže jsme si slíbili, že pokud bude všechno tak, aby se koncert mohl uskutečnit, tak se to stane,“ vysvětlil.

Rozšířili jsme operní publikum, říká Domingo

Domingo tentokrát vystoupil pro menší publikum. V Pivovarské zahradě se počítá s kapacitou sedmnácti set míst. Spolu s ním zapěly Adriana Kučerová a Štěpánka Pučálková. „Kromě orchestrálních čísel zazní árie ze slavných světových oper Verdiho, Pucciniho či Mozarta,“ představil před začátkem program Boháč. Stejně jako v roce 2011 zařadil Domingo i třeba své oblíbené zarzuely, tedy španělské obdoby operet.

Osmdesátiletý pěvec je široké veřejnosti znám především jako jeden ze Tří tenorů. Společné vystoupení s Josém Carrerasem a Lucianem Pavarottim na fotbalovém mistrovství světa v roce 1990 vykoplo novou kapitolu opery. „K opeře to přitáhlo mnoho nových lidí, kteří si ji zamilovali. Myslím, že jsme zodpovědní za rozšíření operního publika,“ míní Domingo.

Omluva za obtěžování

V posledních letech se o něm ale mluvilo nejen v souvislosti s jeho zlatem v hrdle. Více než tři desítky žen ho obvinily z nevhodného chování a sexuálního obtěžování, především v začátcích jeho kariéry. Domingo nejprve veškerá obvinění odmítl, na začátku roku 2020 se ale nakonec omluvil a své bývalé kolegyně požádal o odpuštění.

„Nezaznamenal jsem tento problém,“ odpověděl Jaromír Boháč na otázku, zda tato situace, která vedla například k ukončení Domingovy spolupráce s Metropolitní operou v New Yorku, nezkomplikovala organizaci krumlovského vystoupení.

Také Plachetka, Morenová a Cobham

Loni organizátoři letní termín kvůli koronaviru zrušili a připravili v září náhradní akci s českými umělci. I třicátý ročník se místo tradičního léta koná na podzim.

Do programu zařadili pořadatelé i další operní galakoncert. Basbarytonista Adam Plachetka připravil s mladými pěvci mozartovský večer. K výročí narození Antonína Dvořáka provede španělská houslistka Leticia Morenová jeho houslový koncert. „Světovou ikonou bicích nástrojů je Billy Cobham, a to je jeden z mých mladických snů, mít ho na festivalu,“ zmínil dalšího hosta Boháč. Ráno v zahajovací den nebyly všechny koncerty ještě vyprodané.