Myši patří do nebe, nejprve ale do traileru

Trailer: Myši patří do nebe (zdroj: CinemArt)

Myši patří do nebe, tvrdí svým názvem animovaný film Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka. Celovečerní snímek ve světové premiéře uvede festival ve francouzském Annecy, s hlavními hrdiny, myškou Šupito a lišákem Bělobřichem, seznamuje ale české diváky už nyní první trailer. Kina celý příběh odvypráví 7. října.

Novinka Myši patří do nebe je pro oba tvůrce celovečerním animovaným debutem, i když Jan Bubeníček už před pěti lety uvedl povídkové pásmo Smrtelné historky.

Společný příběh „o naději, hledání lásky a odvahy, o překonávání předsudků a starých bolestí“ vychází ze stejnojmenné knihy Ivy Procházkové. Hlavní hrdinové, myška a lišák, jsou úhlavními nepřáteli, dokud se po nešťastné události znovu nesetkají ve zvířecím nebi. Vznikne mezi nimi přátelství, které jim pomůže překonat nemalé nástrahy. I přes naprosto rozdílné charaktery se totiž oba shodně vymykají svému okolí a světem procházejí nečekanými cestami, často navzdory pravidlům.

Český úspěch v Annecy

Příběh myšky a lišáka zaujal i pořadatele festivalu animovaných filmů v Annecy, který snímek uvede. Na prestižní přehlídku se téměř po třiceti letech dostaly do hlavních sekcí hned dva majoritně české snímky.

Film Myši patří do nebe podpořila mimo jiné Česká televize a vybrán byl do sekce Screening Events, kde se z tuzemské produkce naposledy promítal v roce 2018 Švankmajerův Hmyz.

Myši patří do nebe
Zdroj: CinemArt

Druhým českým celovečerním zástupcem je v Annecy vedoucí katedry animace na FAMU Michaela Pavlátová. Jako režisérka celovečerního filmu se naposledy představila před více než deseti lety Dětmi noci s Marthou Issovou a Jiřím Mádlem v hlavních rolí.

Za animovanou tvorbu už obdržela nominaci na Oscara (v roce 1991 za osmiminutové Řeči, řeči, řeči), v Annecy se dostala do soutěže, což se naposledy podařilo před téměř třemi dekádami Motýlímu času Břetislava Pojara.

Myši patří i na výstavu

Mimochodem Grimmová a Bubeníček jsou někdejšími Pojarovými žáky a jejich film podle libereckého festivalu Anifilm navazuje na tradici české loutkové animace. Letošní ročník, který se koná od 22. června, zařadil snímek Myši patří do nebe do programu, projekci doprovodí i výstavou. Pro natáčení totiž vzniklo přes sto loutek a osmdesát dekorací, uvedl magazín Variety, který o filmu také informoval.