Magnesii Literu zaujali nýmandi, nominaci si vypsal i písničkář Merta či biolog Flegr

Původně měly ceny Magnesia Litera oznamovat 6. dubna nejlepší knihy roku 2020, kvůli pandemické situaci ale teprve zazněly nominace. Opakují se v nich básníci, kteří zároveň píší prózu, vysledovat lze také návrat už dříve oceněných autorů nebo zájem o knihy, jež se věnují výtvarnému umění. Vítězné tituly prozradí Magnesia Litera 8. června v přímém přenosu ČT art.

Próza

Kategorie próza jako jediná zveřejňuje šest nominací (zatímco ostatní se spokojí se třemi). Tituly vybrané z loňské produkce se podle předsedy poroty Petra A. Bílka z velké části vyznačují „podivnými postavami“ a „nýmandy“.

Najdou se třeba ve variaci Ondřeje Štindla na americkou drsnou školu Až se ti zatočí hlava nebo v Popelnicovém románu písničkáře Vladimíra Merty, jehož „síťový kryptopříběh“ je podle Bílka tokem nápadů. Další dva nominovaní prozaici se v české literatuře prosadili i jako básníci. Daniel Hradecký se ve Třech kapitolách pustil do prózy ze severočeské periferie, Petr Borkovec v knize Sebrat klacek shromáždil různé prozaické útvary.

Do nominací se dostal také autor píšící pod pseudonymem Matěj Hořava, jehož už Magnesia Litera ocenila za debut Pálenka. Prózy z české vesnice v rumunském Banátu vystřídalo v novinci Mezipřistání v gruzínském hlavním městě Tbilisi. Očekávání nastolené prvotinou potvrdila další knihou i Lucie Faulerová. Po nominaci za Lapače prachu z roku 2017 jí nyní přibyla i nominace za román Smrtholka.

Poezie

Z poezie radí porotci sáhnout po Sádrové hlavě jiné Marie od Kateřiny Bolechové nebo postřezích Pavla Novotného z libereckého sídliště otisknuté do Zápisků z garsonky či po Skromných místech nespaní, na která zavádí v New Yorku žijící básnířka Yveta Shanfeldová.

Nominace Magnesia Litera za rok 2020: Poezie (zdroj: ČT24)

Knihy pro děti a mládež

Z literatury pro děti a mládež doporučuje Magnesia Litera Safírové ledňáčky a Glutamana, tedy fantasy příběh od básníka a překladatele Bogdana Trojaka. Básníkem je i Radek Malý, autor pohádkové férie Rozára a Černý Petr z prostředí větrného mlýna. Trojici doplňuje příběh Sydney (My dva z B.) o sourozencích z nefunkční rodiny od Terezy Horváthové.

Nominace Magnesia Litera za rok 2020: Knihy pro děti a mládež (zdroj: ČT24)

Publicistika

Publicistická litera může být udělena Daně Horákové, která se v knize O Pavlovi podělila o svůj život s režisérem Pavlem Juráčkem. Získat ji může také koreanistka Nina Špitálníková za Svědectví o životě v KLDR, založeném na rozhovorech se severokorejskými uprchlíky, anebo manželé Petr a Petra Třešňákovi za knihu Zvuky probouzení, v níž líčí život s autistickou dcerou.

Nominace Magnesia Litera za rok 2020: Publicistika (zdroj: ČT24)

Objev (Debut)

Objevem pro tuzemskou literární scénu jsou Lenka Elbe a její příběh z Jáchymova nazvaný Uranova; básně Pravý úhel od Alžběty Luňáčkové a obrazová kniha Silvie Šeberové o malíři Josefu Šímovi Jak namalovat vejce?

Nominace Magnesia Litera za rok 2020: Debut (zdroj: ČT24)

Naučná literatura

V kategorii naučné literatury se rozhodne mezi pohledem Martina Hilského na Shakespearovu Anglii, populárně-naučnou knihou Desatero smyslů, v níž Jaroslav Petr rozebírá, jak okolní svět snímají lidé a jak zvířata, a publikací Bohumil Kubišta a Evropa, za zmapováním života a tvorby českého výtvarníka stojí Marie Rakušanová a kolektiv.

Nominace Magnesia Litera za rok 2020: Naučná literatura (zdroj: ČT24)

Překladová kniha

Několikagenerační příběh z polského Valbřichu od Joany Batorové se objevuje v nominacích Magnesie Litery už podruhé. Za překlad knihy Pískový vrch byla oceněna překladatelka Iveta Mikešová, nominaci má nyní i Michala Benešová, která z polštiny převedla pokračování s názvem Chmurdálie.

Mezi překlady vynikl také Portrét pěkné Andalusanky, jednu z nejzáhadnějších knih španělské literatury přiblížil českým čtenářům Jiří Holub. Za překlad sbírky Krabička zápalek od tchajwanského básníka Lo Ch'inga je pak nominován Dušan Andrš.

Nominace Magnesia Litera za rok 2020: Překladová kniha (zdroj: ČT24)

Nakladatelský čin

Ocenění za nakladatelský čin by si zasloužila mimo jiné dvousvazková antologie Italská renesanční literatura. Pracovat na ní začal už v padesátých letech Václav Černý, o rozšíření se postaral romanista Jiří Pelán. Vyšla pod hlavičkou nakladatelství Karolinum.

Nominace upozorňují také na edice Česká poezie a Česká próza z rukou nakladatelství fra a výbor Spectrum, v němž editor Petr Vaňous shromáždil portréty tuzemských výtvarných umělců a umělkyň narozených v sedmdesátých a osmdesátých letech. Vydal Bigg Boss.

Nominace Magnesia Litera za rok 2020: Nakladatelský čin (zdroj: ČT24)

Všechny nominované by měla veřejnosti blíže představit autorská čtení plánovaná na konec května a zčátek června, podle epidemiologické situace buď s publikem, anebo pouze on-line. O vítězích jednotlivých kategorií a také „nadtitulu“ Kniha roku rozhodují odborné poroty. Uděluje se ale i cena čtenářů, svůj hlas mohou poslat jakékoliv knížce, nejen těm nominovaným.

Blog

Magnesia Litera vedle tištěných knih oceňuje už pár let také nejlepší blogy. Letos snížila počet nominací z šesti na tři, blogů totiž ubývá. Opakovaně nominace zmiňují blog Asijatka, který je originálním pohledem na vietnamskou komunitu v Česku. Hlasování veřejnosti může ocenění přistrčit také k evolučnímu biologovi Jaroslavu Flegrovi za jeho FB zápisky Milý Micíku. Na FB svými příspěvky baví i třetí nominovaný: Městská policie Přerov.