Zemřel scenárista Jean-Claude Carrière. Spolupracoval s Buñuelem i Formanem

Ve věku devětaosmdesáti let zemřel francouzský scenárista a spisovatel Jean-Claude Carrière. S režisérem Milošem Formanem spolupracoval na filmu Goyovy přízraky, za scénář ke snímku Nesnesitelná lehkost bytí podle předlohy Milana Kundery byl nominován na Oscara.

„Nejlepší cestou, jak se stát scenáristou, je skromně se podílet na tvorbě filmu. Je samozřejmě důležité přicházet s nápady. Prací scenáristy není pouze napsat film a být si vědom všech technických aspektů tvorby od zvuku přes obraz až po střih. Jeho role je hledání nových nápadů, to je velmi důležité. Nenabídnout jeden nápad, ale celý buket nápadů,“ prohlásil Carrière v rozhovoru pro The Storytellers.

Francouzský autor často spolupracoval se španělským režisérem Luisem Buñuelem – napsal scénáře pro filmy Deník komorné, kde si rovněž zahrál kněze, Kráska dne, Mléčná dráha nebo Přízrak svobody. Za Buñuelův snímek Ten tajemný předmět touhy byl Carrière nominován na Oscara za adaptovaný scénář.

Ten tajemný předmět touhy (1977, režie: Luis Buñuel )
Zdroj: ČT

Cenu Akademie nakonec Carrière získal v roce 2015 za mimořádné celoživotní dílo. Kromě toho získal scenárista řadu dalších ocenění, dvakrát například uspěl v cenách BAFTA za filmy Nenápadný původ buržoazie a Nesnesitelná lehkost bytí.

Celkem se Carrière podílel na téměř osmi desítkách filmů, letos se na festivalu Sundance představil snímek Land of Dreams a premiéru by měl v srpnu mít také film Le croisade.