„Tvůj příběh má význam.“ Strapo rapuje o útěku z Osvětimi, uslyší o něm nejdříve v USA

Píseň k filmu Zpráva (Strapo ft. Martin Císar) (zdroj: Kolektiv Film)

Nejnovější snímek slovenského režiséra Petera Bebjaka se měl začít promítat v českých i slovenských kinech u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. leden, kdy byl osvobozen koncentrační a vyhlazovací tábor v Osvětimi. O příběhu s tímto místem spojeném Bebjakův film Zpráva pojednává. Kvůli pandemii koronaviru novinku v čas plánované premiéry ale uvidí nejprve americké publikum, čeští a slovenští diváci si zatím mohou poslechnout píseň, kterou k dramatu nahrál slovenský rapper Strapo.

Zpráva vznikla ve slovensko-česko-německé koprodukci. Amerického uvedení u příležitosti osvobození tábora v Osvětimi se snímek dočká v Los Angeles v centru nesoucím jméno „lovce nacistů“ Simona Wiesenthala. Následné on-line debaty se účastní režisér Peter Bebjak, který spolu s Jozefem Paštékou ke Zprávě napsal také scénář, a slovenský herec Noël Czuczor. 

Czuczor spolu s Peterem Ondrejičkou ztvárnil hlavní role v příběhu o dvou mužích, jimž se podařilo utéct z osvětimského lágru. Filmový příběh vychází ze skutečných osudů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby. Zpráva, kterou tito dva následně podali o fungování „továrny na smrt“ se dostala na stůl i britského premiéra Churchilla a amerického prezidenta Roosevelta a pomohla vyvinout tlak na zastavení deportací.

Zpráva pro mladé

Tvůrci chtějí filmovým zpracováním mimo jiné dramatický příběh a související historické události přiblížit mladým divákům. Současnou generaci oslovují i prostřednictvím písně, kterou k filmu složil a nahrál slovenský raper Strapo. „Život je fakt jen protest a hodnotu udává člověk,“ vzkazuje mimo jiné ve skladbě, v níž připomíná, že tento příběh má význam. 

Premiéra Zprávy v českých a slovenských kinech se přesouvá na jaro tohoto roku. V té době už budou tvůrci vědět, zda se snímek dostal do výběru letošních Oscarů, kde zastupuje slovenskou kinematografii v kategorii nejlepší mezinárodní film.