Český lev rozdá ceny 6. března. Otevírá se krátkým, animovaným i televizním projektům

Výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev zamíří po osmadvacáté do rukou filmových tvůrců v sobotu 6. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Slavnostní ceremoniál bude tradičně vysílat Česká televize v přímém přenosu na programu ČT1 od 20:10. Moderátorem večera bude potřetí herec Václav Kopta.

Nominace na Českého lva budou vyhlášeny 18. ledna, hlasování akademiků ve 21 kategoriích začalo v minulém týdnu. Nově si mohou sošku odnést i tvůrci animovaných a krátkých filmů. Dochází také ke změnám v kategoriích pro televizní projekty. Tvůrci televizních filmů, minisérií a seriálů mohou být nově oceněni i v kategoriích nejlepší herecký výkon v hlavní a vedlejší roli i v dalších kategoriích, jako například kamera nebo hudba. Ty byly do letošního roku určené jen celovečerním filmům a dokumentům.

Obě televizní kategorie se otevírají i pro díla distribuovaná na internetu. „Přestože rok 2020 přinesl do našich životů zcela nečekané změny, česká filmová produkce má co nabídnout,“ říká výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská. Akademici tak hodnotí 22 hraných celovečerních filmů, 14 dokumentů, 10 televizních děl, 7 animovaných a 18 krátkých filmů.

Patnáctičlenné prezídium ČFTA oceňuje i mimořádný přínos české kinematografii a může udělit i cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize.

Nový vizuál Českého lva od studia Formaat
Zdroj: ČFTA

Průběh slavnostního večera zůstává zahalen tajemstvím, bude jím však opět provázet moderátor Václav Kopta. „Minulý ročník Českých lvů se uskutečnil těsně před vypuknutím covidového šílenství u nás i v Evropě. Proto bych si přál, aby ten nadcházející tuhle nesnadnou éru symbolicky a slavnostně uzavřel,“ říká režijní supervizor večera Marek Najbrt.

Kromě něj večer připravují ještě režisér Michael Čech a scénograf Martin Chocholoušek. Český lev vstupuje do svého nového ročníku s vizuálem studia Formaat.

Letos v březnu si nejvíce sošek za rok 2019 odnesl snímek Václava Marhoula Nabarvené ptáče, který se probojoval také do užšího výběru americké Akademie filmového umění a věd udělující Oscary a nyní je nominován na Evropské filmové ceny v kategorii nejlepší film. Česká televize se letos podílela na sedmadvaceti nových hraných, dokumentárních i animovaných filmech včetně historicky nejúspěšnějšího českého dokumentu V síti, nebo dramat Havel a Šarlatán.