Tuzemský aukční rekord Toyen vydržel krátce. První místo nově uzmul Kupka

Události: Obrazy Pištěka a Kupky se prodaly za rekordní ceny (zdroj: ČT24)

Na nedělní aukci v Praze padl nový český aukční rekord. Za obraz Františka Kupky s názvem Divertimento II zaplatí kupec 90,24 milionu korun včetně aukční přirážky. Rekord se podařil také Theodoru Pištěkovi. Jeho obraz Adieu, Guy Moll se stal nejdráže prodávaným dílem žijícího autora v Česku. Prodal se za 21,2 milionu korun (s aukční přirážkou se cena vyšplhá na 25,44 milionu korun).

Divertimento II patří podle aukční síně k nejvýznamnějším dílům Kupkova abstraktního období ve třicátých letech. Kupkovy abstraktní malby dlouhodobě obsazují první místa českého aukčního žebříčku. V první desítce je po nedělním prodeji zastoupen čtyřmi díly.

Třikrát je v první desítce zmíněno jméno Oskara Kokoschky, po jednom „zářezu“ má Mikuláš Medek, Josef Šíma a Toyen. Právě Pikovou dámu od Toyen sesadilo Kupkovo Divertimento II z místa pro tuzemský aukční rekord. Držela ho jen přes měsíc. 

Kupkova malba našla nového majitele po rychlých příhozech, dražba trvala několik minut. Vyvolávací cena byla stanovena na třicet milionů korun. 

Inspirováno hudbou

Název obrazu Divertimento II se váže k italské hudební terminologii, kde divertimento (v překladu zábava) označuje odlehčenou či zábavnou instrumentální skladbu. Hudba, jejímž byl Kupka velkým obdivovatelem, se do malířovy práce propisovala již od raných děl a později se mu opakovaně pod rukama proměňovala v hry linií a tvarů.

Nově prodaný obraz je svázán s Divertimentem I, uloženým ve sbírkách newyorského Guggenheimova muzea, a s dvojicí obrazů Hot Jazz (I a II, 1935), na niž obě Divertimenta navazují.

Aukce v Galerii Kodl nabízela na 250 uměleckých děl. Přívlastek „rekordní“ se od neděle pojí také s hyperrealistickou malbou Theodora Pištěka, která je nyní nejdráže prodaným dílem žijícího autora v tuzemsku. 

Obraz vycházející z prostředí automobilových závodů

Osmaosmdesátiletý kostýmní výtvarník a malíř obraz nazval Audie, Guy Moll. Inspiroval se příběhem právě tohoto francouzského automobilového závodníka, který zahynul ve čtyřiadvaceti letech. Sám Pištěk proslul jako automobilový závodník.

Obraz Theodora Pištěka s názvem Adieu, Guy Moll na výstavě v Domě umění města Brna
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

V českých uměleckých aukcích drží několik rekordů. Nejdráže vydraženými obrazy českého žijího autora byla jeho díla Na návštěvě u Harrachů (v roce 2013 se vydražilo za 2,7 milionu korun) i Racek letící do snu (kupec za něj zaplatil v roce 2014 2,9 milionu korun). 

Před nedělním aukčním rekordem toto prvenství patřilo soše LacrimAu od argentinsko-českého umělce Federika Díaze. Zlatá kapka zhotovená pro Expo 2010 v čínské Šanghaji se v listopadu 2017 prodala v aukci za 6,5 milionu korun.

Rekordní aukce

Rekordní byla i aukce jako celek – celková vyvolávací částka 210 milionů byla navýšena téměř o stejnou sumu a poprvé byla překonána hranice 400 milionů korun v jedné aukci. Jedná se tak o nejúspěšnější dražbu v historii České republiky, sdělila za pořádající Galerii Kodl Terezie Kaslová.