Langerová vydává novou desku. Tentokrát vypráví o vnitřní rovnováze, dualitě a naději

Aneta Langerová vypráví o novém albu Dvě slunce (foto: Herbert Slavík) (zdroj: ČT24)

Zpěvačka Aneta Langerová vydala nové album Dvě slunce, které si nadělila ke svým čtvrtečním 34. narozeninám. Písně o hledání vnitřní rovnováhy složila s hudebním producentem Jakubem Zitkem. Páté album Langerové neplánovaně naráží i na pandemii.

V komorní atmosféře malého studia vznikla deska o hledání vnitřního klidu. „Vnitřní prostor je velkým tématem pro každou píseň. Všechno se odehrává uvnitř nás, abychom se tam upevnili a nějakým způsobem pak vyšli do světa,“ říká zpěvačka, která na novém albu představí celkem 13 písní.

Dvě slunce
Zdroj: Supraphon

S každým dalším albem si dává Langerová více načas, poslední desku Na Radosti vydala koncem roku 2014. Místo, kde nabírá síly, se ale nemění ani po šesti letech. „Příroda je pro mě základní inspirace, nacházím tam přirozenost, aby ty písně byly autentické,“ vysvětluje s tím, že by si přála, aby písně dovedly posluchače k „tišině jejich duše“.

V klipech k písním si zahráli Anna Fialová a Miloslav Mejzlík

V jedné z písní zpívá o tom, že se lidé už „nelíbají, nevídají a nemilují“. Text ale není reakcí na současnou situaci, vznikl ještě před pandemií. Má vypovídat spíše o frustraci z odosobněného života na sítích.

„Je to taková ironie osudu, že jsme se zrovna trefili do této doby s touto písní. Ta píseň vyjadřuje zejména virtuální svět,“ sděluje zpěvačka, která tvrdí, že je neprávem podezřívána z melancholie. Možná proto, že je introvert. Dvě slunce podle Langerové není vůbec smutná, ale nadějeplná deska.

„Celým albem se jako nit táhne téma dualit symbolizovaných motivem dvou sluncí, která zastupují minulost a budoucnost či vnitřní a vnější svět. Dvě slunce jsou jako rodiče, kteří láskyplně dohlížejí na příběh každého z nás,“ dodává klavírista a producent Jakub Zitko.

Kromě něj si Langerová ke spolupráci přizvala například kytaristu Jiřího Šimka, svoji kapelu či zpěvačku Dorotu Barovou. V klipech k písním Dvě slunce a Bílý Den hrají Anna Fialová a Miloslav Mejzlík.