Je to záznam rozervané duše, říká o objevených zápiscích Filipa Topola jeho bratr Jáchym

Vychází zápisky Filipa Topola o jeho alter egu (zdroj: ČT24)

Knihovna Václava Havla vydává soubor textů Filipa Topola o hudebníkově temném alternativním egu Kiliánu Nedorim. Topol mu již věnoval legendární dvacetiminutovou skladbu, texty o Nedorim ale většinou nebyly dosud publikovány. První část knihy Kilián Nedory tvoří novela Jámy a vítr, druhou pak konvolut črt, písňových textů, básní a próz.

Kilián Nedory bylo démonické, sebedestruktivní a alkoholické alter ego Filipa Topola, který zemřel v roce 2013. Nepřítel a přítel v jedné osobě se literárně nezhmotnil pouze v textu slavné písně, ale také v prózách, z nichž většina nebyla ještě nikdy publikována. Celé knize dominuje novela Jámy a vítr, hluboká, plastická a intenzivní sonda do života Filipa Topola a Kiliána Nedoryho.

„Ten soubor textů je podle mě naplněn divokostí, která souzní s tím, co předváděla kapela Psí vojáci a také Filip po mnoho let,“ myslí si bratr Filipa Topola, spisovatel Jáchym Topol. Podle něj jde o záznam romanticky rozervané duše umělce, pro kterého je okolní svět příliš tvrdý.

Texty se luštily i z Topolových starých účtenek

V postavě Nedoryho si tak hudebník našel svého dvojníka, k němuž se upínal. „Myslím si, že pro Filipa byly ty zápisky velkou pomocí. Že teď vyšly, je ohromující. Protože já ani naši nejbližší jsme o jejich existenci vlastně nevěděli,“ dodává Topol, který pracuje jako programový ředitel Knihovny Václava Havla.

Soubor objevil editor knihovny Pavel Hájek. Když Filip Topol zemřel, řada fotek a textů z jeho pozůstalosti skončila právě v Knihovně Václava Havla. „Osobně jsem se v těch věcech nedokázal přehrabovat. Pavel Hájek spoustu textů vyluštil i z účtenek, ta práce byla detektivní a napínavá. A myslím si, že dopadla dost dobře,“ míní Topol.