V Moskvě vystavují Warhola. Dávají nahlédnout i do jeho stříbrné továrny

Treťjakovská galerie vystavuje Andyho Warhola (zdroj: ČT24)

Treťjakovská galerie v Moskvě zve návštěvníky na rozsáhlý výběr z tvorby Andyho Warhola. Výstava obsahuje obrazy, fotografie i filmy a připomíná vliv ikony pop-artu na světovou popkulturu.

V moskevské galerii visí Warholovy portréty Lenina nebo obrazy se srpem a kladivem, tedy komunistickým symbolem.

„Mnoho návštěvníků se nás ptá, proč je na dílech napsáno ‚Champion 15‘. To je nejpopulárnější model srpu, který byl v té době k dispozici v železářství v New Yorku. Warhol pomocí tohoto předmětu ve svém zátiší redukuje symbolický námět z vysokého uměleckého rejstříku na naprosto běžnou, hravou situaci,“ vysvětluje průvodkyně výstavou Ksenia Zacharovová.

Právě vyobrazení obyčejných věcí patří k Warholovým nejznámějším dílům. Myšlenka, aby umění bylo lidem přístupné, ho provázela už od jeho počátků v reklamě a časopisech. „Je zajímavé podívat se, jak začínal, jak maloval, jak přemýšlel jako pracovník v reklamě. Jedná se o nový pohled na Warhola a na to, čeho může člověk v designu dosáhnout,“ upozorňuje mluvčí výstavy Jelena Buchmaková.

Není banán jako banán

Mezi dvěma stovkami děl nechybí ani Marilyn Monroe nebo část Warholova newyorského studia, takzvané stříbrné továrny. „Chtěli jsme, aby atmosféře New Yorku šedesátých a sedmdesátých let byla věnována samostatná místnost. Bez toho nemá smysl o Warholovi mluvit,“ domnívá se mluvčí.

Andy Warhol & The Velvet Underground, 1966-67
Zdroj: ČT24/Triannale Muzeum

V ateliéru hostil významné osobnosti tehdejší americké popkultury. Výstava připomíná třeba jeho vliv na hudbu. Na debutové album Velvet Underground, které i produkoval, dodal slavný banán, na obalu desky Rolling Stones zase provokoval vyzývavým pánským rozkrokem.

Přání od matky

Naopak mezi méně známá díla z těch, které jsou v Moskvě vystavena, patří Warholova vánoční přání z konce padesátých let. Písmo na nich ale není Warhola, kartičky podepisovala jeho matka. „Nejde o její stylizovaný rukopis, ale skutečný. Zákazníkovi se líbil tak moc, že Julia Warholová v následujících letech podepsala mnoho děl svého syna,“ dodává Zacharovová.

Warholovi rodiče byli Rusíni, pocházeli z Mikové na území dnešního Slovenska. V nedalekých Medzilaborcích tvorbu jejich syna připomíná Muzeum moderního umění Andyho Warhola.