Lenka Dusilová vypouští Řeku

Rozhovor s Lenkou Dusilovou (zdroj: ČT24)

Skladatelka a zpěvačka Lenka Dusilová přichází po šesti letech od poslední nahrávky se sólovým albem. Desku s názvem Řeka svěřila šestinásobná držitelka ceny Anděl producentům z odlišných hudebních vod.

Předchozí studiové album Lenky Dusilové bylo spojené s projektem Baromantika, který vznikl už před téměř desetiletím. Do nahrávacího studia zpěvačku zavedl naposledy v roce 2014.

„Za těch šest let jsem měla spoustu inspirativních zážitků, co se týče hudby, porodila jsem syna, mám rodinu a skrze projekty, v nichž jsem nasbírala hudební i obsahová témata, se mi podařilo postavit určitý koncept na sólovu desku,“ vysvětluje. Řeka v názvu je podle hudebnice metaforou přirozených procesů, které se po generace dějí v lidských životech i krajinách.

Konstrukce pro Řeku

Jako řeku nechala plynout i nahrávání. „Konstrukce a tvar hudby byly připravené, tedy odkud řeka plyne a kam, a na této určité konstrukci nahrávala kmenová kapela: pianista Martin Brunner, baskytarista Matěj Belko a Roman Vícha základy. Poté jsme zvali další úžasné hudebníky pro různé party do jednotlivých skladeb,“ popisuje Dusilová. 

Do studia přibrala třeba Moniku Načevu a Ivu Bittovou, s nimiž v posledních letech opakovaně vystupovala. Album dotvořila s producentskou invencí Petra Ostrouchova a Aid Kida. Ostrouchov naposledy produkoval album Vladimíra Mišíka, Ondřej Mikula alias Aid Kid se pohybuje v elektronické a ambientní hudbě. „Oba je obdivuju, mají zmáklé řemeslo a jsou v hudbě odvážní. Myslím, že ta kombinace fungovala dobře,“ podotýká autorka.

Její Řeka vychází 6. listopadu. Dusilová naznačila, že by novinku ráda zatím koncertně představila alespoň prostřednictvím streamu, a jakmile to situace umožní, odehraje nové skladby před živým publikem. „Nemohu se dočkat,“ přiznává.