Nový videoportál streamuje inscenace, část předplatného podpoří divadla

Nový videoportál streamuje divadlo (zdroj: ČT24)

Nabídku streamovacích služeb rozšířil od 20. října videoportál Dramox. Předplatiteté zde mohou sledovat záznamy divadelních představení, a to jak stále hraných, tak po derniéře. Zatím nabízí čtyři desítky her od tří desítek scén. Větší část předplatného půjde tvůrcům.

Diváci v nabídce najdou momentálně například inscenace v nastudování Dejvického divadla, Klicperova divadla, Divadla J. K. Tyla nebo Husy na Provázku. Zatím je většina nabízených představení záznamem pořízeným Českou televizí, poplatek ČT za poskytnutí záznamů byl jednou ze vstupních investic do portálu.

Každý měsíc by měla přibývat nová představení, časem by chtěli zakladatelé pořizovat i vlastní záznamy. Začali činoherními a loutkovými, protože bylo nejjednodušší získat na ně práva. V době koronaviru jsou ale prý držitelé autorských práv většinou vstřícní, před několika dny získali třeba práva ke dvěma inscenacím od Milana Kundery.

55 procent pro divadla

Z předplatného, které může být měsíční i roční, mají divadla dostat 55 procent. Zájemci ale mohou přispět i větší částkou. „Podporujeme divadelní umění. Většinu ze zaplaceného předplatného dáváme zpět divadlům, tvůrcům a hercům. V případě daru předáme divadlům vše, co jim pošlete,“ slibují zakladatelé. 

Službu založili internetový podnikatel a majitel značky Livesport Martin Hájek, Martin Zavadil, který se dříve věnoval stavění digitálních společností a mimo jiné pracoval v Creative Docku, a Radim Horák, který má zkušenosti z videoporátlu Voyo a vlastní firmu Weemazz 2.0, která pro vlastníky autorských práv odstraňuje z internetu nelegální kopie jejich děl.

Počítají s tisícovkami předplatitelů. „Věřím tomu, že Dramox přitáhne víc lidí k divadlu. Stejně jako předtím přitáhly obdobné služby víc lidí k filmům nebo poslechu hudby,“ přeje si Zavadil.