Tip z iVysílání: Příběh Leoše Janáčka je velkým příběhem 20. století

Z iVysílání: Leoš Janáček – velký příběh 20. století (zdroj: ČT24)

Leoš Janáček byl bezpochyby jednou z největších osobností české hudby dvacátého století. Česká televize o tomto komponistovi natočila v koprodukci s britskou společností Poorhouse International dokument, který v polovině října uvedla na obrazovkách. Snímek Leoš Janáček – velký příběh 20. století je dostupný také v iVysílání.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Janáčkovým životem, ale především jeho tvorbou provázejí muzikologové Jiří Zahrádka a Miloš Štědroň. České a také zahraniční ukázky komentují zpěvačka a houslistka Iva Bittová a klavírista Jan Jiraský. Ze zahraničí o českém skladatelovi promlouvají dirigenti Donald Runnicles spolu se Simonem Rattlem a režiséři a znalci Janáčkovy tvorby Brian Large a Reiner Moritz. Dokument vznikl v režii Vlastimila Šimůnka.

Světový skladatel ovlivněný lidovkami

Cesta Leoše Janáčka k uznání nebyla nijak jednoduchá. Z chudé rodiny v Hukvaldech to postupně dotáhl na učitelský ústav v Brně, varhanickou školu v Praze a konzervatoře v Lipsku a ve Vídni. Sám pak jako pedagog také působil. 

V jeho hudbě je znát vliv moravských lidových písní, které i sbíral. Zpracoval je například v Lašských tancích. Své vrcholné orchestrální dílo, Glagolskou mši, složil na staroslověnský text.

Nejdůležitější částí Janáčkovy skladatelské práce byla ovšem opera, často inspirovaná literaturou. Jmenujme Její pastorkyňu, Příhody lišky Bystroušky, Osud, Z mrtvého domu nebo Káťu Kabanovou.