Filmová upoutávka týdne: Perskými lekcemi podle skutečného příběhu se platí za život

Jen díky jediné větě unikl popravě rukou nacistických vojáků, jeho život je ale stále v ohrožení. Nový německo-bělorusko-ruský snímek Perské lekce je založen na skutečné události. Vypráví o muži židovského původu, který si v roce 1942 zachránil život tvrzením, že je muslim. V důsledku je ale nucen učit jazyk, který sám neovládá, nacistického velitele tábora.

Protagonistou filmu je belgický Žid Gilles. V roce 1942 je v okupované Francii dopaden a transportován k popravě. Při přepravě vymění jídlo za knihu v perštině. Ta je mu následně nesmírně užitečná. Popravčí četa ho ušetří jen díky jeho naléhání, že s deklarovanými nepřáteli říše nemá nic společného.

Gilles tedy dostane podřadné práce ve vyhlazovacím táboře. Jeho pověst ho ovšem znovu dožene – je povolán velitelem tábora, aby ho učil perštinu. Na Blízkém východě si totiž po válce plánuje otevřít restauraci. Gilles se tedy pustí do vyučování vymyšleného jazyka se strachem, aby nikdy nebyl odhalen jako podvodník.

Filmová upoutávka ukazuje, jak těžké je pro Gillese žít ve lži v prostředí, kde denně vidí spoluvězně umírat. A ačkoli se s důstojníkem stávají skoro až přáteli, pokud zalže, stále mu hrozí nemilosrdná poprava.

Hollywoodské zkušenosti

Perské lekce měly světovou premiéru na letošním festivalu v Berlíně. Objevily se v sekci Berlinale Special po boku české produkce Šarlatán. Téma evidentně rezonovalo, protože film byl následně prodán k distribuci do mnoha dalších států.

Důvodem k úspěchu může být i jméno ukrajinského režiséra Vadima Perelmana. Ten má za sebou angažmá v Hollywoodu – v roce 2003 slavil tři oscarové nominace jeho režijní a scenáristický počin Dům z písku a mlhy. V něm sugestivně zachytil majetkové i kulturní spory mezi mladou ženou (Jennifer Connellyová) a íránským emigrantem (Ben Kingsley). Jeho dalším dílem bylo drama Pocit viny (2007), ve kterém hrály Uma Thurmanová či Evan Rachel Woodová.

V hlavních rolích: Biscayart a Eidinger

Hlavní roli Gillese v Perských lekcích ztvárnil argentinský rodák Nahuel Pérez Biscayart. Herec se dlouhodobě objevuje v mezinárodních produkcích, nejčastěji ve Francii. V roce 2014 obdržel Křišťálový glóbus na festivalu v Karlových Varech za belgicko-kanadský snímek Jsem tvůj. V něm hrál homosexuálního mladíka, který cestuje z Argentiny do Belgie za vysněným partnerem. Popularitu mu ale především přinesla role HIV pozitivního aktivisty Seana v oceňovaném francouzském dramatu 120 BPM (2017).

Role vedoucího tábora připadla německému herci Larsi Eidingerovi. Ten se od roku 2017 objevuje v seriálu Babylon Berlín o bouřlivých letech Výmarské republiky. K vidění byl ovšem i v mnoha festivalových hitech jako například Nikdy neodvracej zrak (2018) nebo High Life (2018). Nedávno byl v českých kinech k zahlédnutí ve filmu Proxima (2019). Zde hrál exmanžela astronautky, která se připravuje na let do vesmíru.

Perské lekce by měly do českých kin vstoupit 6. května 2021.