Na Velký knižní čtvrtek Jakub Szántó vzpomíná na Izrastinu a Dan Brown vypráví o zvířátkách

Nakladatelé poosmnácté upozorňují na knižní tituly, které by podle jejich názoru čtenáři neměli minout. Na pulty je uvádějí na Velký knižní čtvrtek 15. října. Mezi šestnáctkou knih různých žánrů tentokrát převažují čeští autoři. S novinkami přicházejí David Zábranský, Evžen Boček nebo reportér Jakub Szántó. Zahraniční nabídka představuje vedle kritikou oceňovaných autorů Lawrence Wrighta a Sally Rooneyové také třeba Dana Browna, který napsal svou první knihu pro děti.

Román Sally Rooneyové Normální lidi zpopularizoval kromě nominace na Bookerovu cenu i stejnojmenný seriál. Devětadvacetiletá irská autorka s otevřeností nahlíží do partnerských i společenských vztahů současné mladé generace.

Nic normálního naopak není na rodině kastelána Kostky z humoristické série „o poslední aristokratce“. V pátém dílu Aristokratka u královského dvora zavede Evžen Boček hlavní hrdinku k nizozemské královně.

Geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy Václav Cílek připravil návod Jak přejít řeku. Shrnul do něj úvahy o společnosti, přírodě i lidech.

Typograf, grafik a hudebník František Štorm si zase vedl ilustrovaný deník během rekonstrukce starého domu. Vydává ho s titulem Stavitelé a s podtitulem „pocta řemeslníkům, kteří nejsou“.

Své osobní prožitky zpracovává literárně ve svých románech i Josef Formánek. V nejnovější Knize o tichu bilancuje jak své pády, tak vzlety a všímá si zvláštních náhod a věcí mezi nebem a zemí.

Petr Sagitarius je autorem krimi novel z „divokého“ východu Česka. V trilogii Trujkunt čtenáře zavádí na trojmezí Česka, Polska a Slovenska, kde major ostravské kriminálky Roman Saran řeší případy provázené neobvyklými okolnostmi.

Napětí nechybí ani v prorockém thrilleru Na konci října od držitele Pulitzerovy ceny Lawrence Wrighta. Příběh, odehrávající se v indonéském internačním táboře, varuje před arogancí moci a křehkostí civilizace.

David Zábranský v novince Republika vychází z nedávných společenských a politických otřesů, které na Slovensku vyvolala vražda mladého novináře. Zamýšlí se nad rolí médií, klimatickou krizí i ženským hnutím.

Matěj maluje mapy je titul knihy, v níž Michaela Hošková s nadhledem popisuje život s autistickým synem. Sdílí příhody dílčích pokroků a lidsky zásadních setkání, ale netají ani střety s odsouzením a odmítnutím.

Z pohledu dospívající dívky je naopak psán Reniin deník. Autentické zápisky polské Židovky Renie Spiegelové z roku 1939 nemůžou nepřipomenout známější deník Anne Frankové.

Ze zahraniční literatury faktu se do výběru dostala i zpráva o tragédii polární výpravy, která v roce 1881 chtěla probádat dosud nezakreslená místa v Arktidě. Americký autor Buddy Levy drama expedice rozebírá v Labyrintu z ledu.

Reportér Jakub Szántó svou druhou knihu nazval Z Izrastiny s láskou. Někdejší zahraniční zpravodaj České televize na Blízkém východě se v ní vyznává z hluboké náklonnosti k Izraeli i Palestině a obyvatelům těchto zemí.

Pro doplnění mohou lidé sáhnout po knize izraelského novináře a bývalého agenta Mosadu Gada Šimona. V Exodu podle Mosadu popisuje tajnou akci z osmdesátých let, jejímž cílem byla záchrana etiopských Židů.

Pro fanoušky sportu Velký knižní čtvrtek zařadil knihu Bican proti Hitlerovi od Zdeňka Zikmunda. Nabízí podrobný pohled na populární sport v časech protektorátu Čechy a Morava.

V „oddělení pro děti a mládež“ najdou čtenáři Dana Browna. Autor bestsellerů o šifrách a spiknutí napsal svou první dětskou knihu. Divoká symfonie vypráví o zvířecích kamarádech a je propojená s aplikací, díky níž je možné zároveň poslouchat skladby věnované jednotlivým zvířátkům.

Rozhovor s Danem Brownem (zdroj: ČT24)

S historickými stavbami i moderními přístupy nebo stavebními materiály seznámí malé čtenáře Archistorie. Ilustrovaného průvodce napsala varšavská architektka Magdalena Jeleńska.