Služka Hany Lasicové se dostala i k filmu. Prožije romantický vztah s panskou dcerou

Na Pardubicku se začalo natáčet historické romantické drama Služka. Snímek v režii Mariany Čengel Solčanské vychází ze stejnojmenné knihy Hany Lasicové. Obě také napsaly scénář. Příběh vypráví o dvou dívkách zmatených citovou nejistotou v dobách, kdy právo na lásku podle vlastního výběru bylo značně omezené.

Poslední dva tituly Mariany Čengel Solčanské byly politickými thrillery z porevolučního Slovenska. Sviňa z roku 2020 o propojení politické scény a mafie upomíná na vraždu Jána Kuciaka. Předchozí Únos se vracel do devadesátých let, kdy byl unesen syn tehdejšího prezidenta Michala Kováče. 

Do Služky se režisérka pustila především kvůli ženskému tématu a jeho společenskému přesahu. „Dějiny opět slouží jako učebnice a poukazují na stále se cyklící problém slabšího pohlaví – jeho ustavičné služby, ustavičného ticha a očekávané poslušnosti. Je to příběh, který stojí na osobním dramatu, ale neopomíjí ani dramatickou zápletku významného období evropských dějin,“ vysvětluje filmařka.

Inspirací byla chůva sester Vášáryových

Dobové drama se odehrává za první světové války. Patnáctiletá Anka přichází pracovat do Prahy jako služka pro vysoce postaveného rakousko-uherského úředníka. Mezi služebnictvem v honosné vile nachází novou rodinu, napjaté vztahy má ale zpočátku s dcerou svého zaměstnavatele. Počáteční nevraživost se ovšem obrátí v sympatie, které postupně přerůstají v romantický vztah.

Vica Kerekes a Dana Droppová při natáčení filmu Služka
Zdroj: Cineart TV Prague/Igor Stančík

„Ústřední postava Anky má svůj reálný předobraz v tetě Ance, která vychovávala moji mámu Magdu a tetu Milku, sestry Vášáryovy. Zachovaly se nám po ní fotky a vzpomínky, a to je vlastně všechno, co po ní zůstalo,“ prozradila Lasicová inspirace k původně knižnímu příběhu, jenž vyšel i česky. Román se, na rozdíl od filmové verze, odehrává ve Vídni a služka, nezkušená dívka z nemanželské rodiny, odolává zájmu mladého pána.

Česko-slovenské obsazení

Pro hlavní role objevili tvůrci Slovenku Danu Droppovou a Češku Radku Caldovou. Pána domu hraje Karel Dobrý, jeho ženu Zuzana Mauréry. Mezi sloužícími diváci poznají Annu Geislerovou (kuchařka), Vicu Kerekes (služka) nebo Lukáše Pelče (zahradník).

V září a v říjnu se štáb bude zdržovat především na Pardubicku, kde našel ideální lokace v interiérech a okolí zámku Slatiňany. 

Služka vzniká pod producentským dohledem společností Bright Sight Pictures a Cineart TV Prague a také mimo jiné s podporou České televize.