Petr Písařík svá díla zasypal hvězdným prachem a odvezl do autolakovny

Petr Písařík vystavuje Star Dust (zdroj: ČT24)

Petr Písařík patří k nejprodávanějším současným českým umělcům, přestože většinou pracuje s předměty, které by jiný hodil do koše. Neobvyklé materiály a technologie použil i na výstavě Star Dust, kterou vytvořil pro pražskou galerii Villa Pellé.

Vystavené trojrozměrné objekty a obrazy leskem i barevností připomínají vesmírnou krajinu. Název výstavy Star Dust, tedy „hvězdný prach“, ale odkazuje především k postupu, jímž Písařík svá díla vytvořil. „Jde o odkrývání diamantovým materiálem, kdy vzniká spousta prachu,“ přiblížil výtvarník. 

Při práci využil miliony skleněných krystalků, které dál tvaroval broušením. Pod prachem se tak odkrývají typické české korálky v různých odstínech a strukturách. Tuto techniku piloval téměř tři roky. „Nějakou chvíli trvalo, než jsem pochopil, jakým způsobem to nanášet, abych mohl sklem malovat stejně, jako maluji štětcem,“ vysvětlil.

Nové věci na závěr doladil v autolakovně. Zářivky nebo kusy plechu nánosem metalízy umělecky recykluje a nezajímavé nebo nepotřebné předměty se tak mění ve výtvarné objekty.

Vedle nové tvorby se výtvarník vrátil k některým starším dílům. Mimo jiné dokončil plastiku, jež s přestávkami vznikala skoro třicet let. „To je pro mě na výstavě asi největší satisfakce,“ přiznává Písařík.

 V galerii Villa Pellé zůstane jeho Star Dust vystaven do 11. listopadu.