Prokop, Erben, Beethoven i Spejbl se na podzim sejdou na ČT art

Setkání s významnými kulturními osobnostmi umožní letošní podzim na ČT art. Dokumenty či pořady na obrazovku přivedou hudebníka Michala Prokopa, kritika Jiřího Černého, architekta Ladislava Lábuse i loutkového Josefa Spejbla. Další osobnosti přidá festival Zlatá Praha, mimo jiné premiérové uvedení snímku o primabaleríně Tereze Podařilové.

Hned na úvod naplánovala ČT art setkání s Jaromírem Erbenem. Novou artovou sezonu zahájí totiž 30. září přímým přenosem inscenace Kytice z Národního divadla. „Nabídneme dnes už kultovní inscenaci, protože se na ni v podstatě nedají sehnat lístky. S hvězdami, jako je František Němec, Iva Janžurová, Taťjana Medvecká,“ upřesnil výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Následovat bude tradiční Týden dárků, jímž kulturní program oslavuje své narozeniny, letos už sedmé. První zářijové dny tak dále nabídnou v televizní premiéře koncerty Pink Floyd, Queen s Adamem Lambertem nebo slavného filmového skladatele Hanse Zimmera; portrét českého hudebního kritika Jiřího Černého nebo zesnulého amerického herce Patricka Swayzeho.

Art odvysílá i odložené předávání knižních cen Magnesia Litera či zahajovací koncert Dvořákovy Prahy. Do programu se dostane také film Cirkus Rwanda o spolupráci českého Cirku La Putyka s africkým spolkem Future Vision Acrobat.

Hudba, architektura i divadlo

Od neděle 13. září se na televizní obrazovky vrátí Doupě Mekyho Žbirky, do něhož si populární slovenský zpěvák tentokrát pozve Michala Hrůzu, Katku Knechtovou nebo skupinu Mňága a Žďorp. Nové hosty přivítá na své šumavské usedlosti opět i jazzman Rudy Linka. Mezi pozvanými jsou Václav Neckář, Lenka Filipová nebo Dan Bárta.

Osobnostem se bude věnovat ČT art i v samostatných dokumentech. Připomenou skladatele vážné hudby Leoše Janáčka, současné hudebníky Luboše Pospíšila a Michala Prokopa a také jednu z nejznámějších loutkových postav – Josefa Spejbla. „Jubileum Josefa Spejbla odráží a reflektuje sto let naší republiky. V důležitých milnících naší historie se ocitala i jeho postava. Byl tu s námi a dějiny s ním. Tento fakt jsme podpořili i v samotném dokumentu,“ doplnila režisérka Adéla Sirotková. Zároveň je autorkou dokumentu o architektovi Ladislavu Lábusovi.

Hned devět projektů připomene 250 let od narození Ludwiga van Beethovena. Zahrnují výpravné životopisné drama, dokument o nejslavnější symfonii všech dob a několik klavírních koncertů.

Milovníci divadla se mohou těšit například na drama Pan Halpern a pan Johnson z repertoáru Divadla Ungelt, které na podzim oslaví dvacet pět let od své existence, či na drama Smíření ostravské Komorní scény Aréna o odsunu Němců. Osud mladé talentované brněnské skladatelky a dirigentky Vítězslavy Kaprálové přiblíží záznam inscenace Vitka z Divadla Husa na provázku.

Zlatou Prahu zahájí Pavel Černoch

Poslední zářijový víkend se na Novou scénu Národního divadla po roce vrátí Zlatá Praha. Mezinárodní televizní festival i letos promítne zajímavé kulturní pořady a záznamy z tuzemské i zahraniční scény.

Zahájení obstará 23. září tenorista Pavel Černoch, který se zároveň stal protagonistou dokumentu Olgy Špátové. Festivaloví diváci snímek uvidí o den později. V premiéře uvede přehlídka i dokument o dlouholeté primabaleríně Národního divadla Tereze Podařilové.

„I když se na jaře zdálo, že budeme bojovat s menším zájmem, přihlásilo se nám do soutěže rekordních sto snímků z celého světa. Což je největší číslo za posledních pět let. Jenom počet přihlášených záznamů hudebních koncertů je oproti loňsku dvojnásobný. To je skvělá zpráva a jen to dokládá, jak je náš festival v mezinárodním měřítku a hlavně v této době nezastupitelný,“ naznačil k dalšímu programu Zlaté Prahy Tomáš Motl. 

Výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl zve na artový podzim (zdroj: ČT24)