Nač plýtvat energií. Výstava ukazuje příklady udržitelné architektury

Výstava ukazuje příklady udržitelné architektury (zdroj: ČT24)

Od letošního roku začíná i v Česku platit směrnice Evropské komise, která vyžaduje u novostaveb téměř nulovou spotřebu energie. Nízká energetická náročnost jako trend moderní výstavby je proto námětem aktuální výstavy v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Ukazuje „estetiku udržitelné architektury“.

Dopady klimatických změn na krajinu nutí projektanty rychle reagovat a hledat nové stavitelské přístupy. Architektura podle nich může v budoucnu sehrát významnou roli při záchraně planety. Udržitelné systémy jsou už dobře vyzkoušené, v budoucnu je ale bude třeba rozšířit do stavebnictví jako celku.

Příklad z Buštěhradu

Galerie Jaroslava Fragnera představuje desítky domácích i zahraničních projektů, které se řídí filozofií udržitelnosti. Tuzemským příkladem je mimo jiné  výzkumné centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu. Testují zde stavební konstrukce v reálném měřítku. „Máme solární i klimatickou komoru, tudíž můžeme simulovat jakékoli venkovní prostředí,“ vysvětluje architekt Tomáš Med. 

I přes náročný provoz má budova téměř nulovou spotřebu energie. Nezabrala ani kousek orné půdy, stojí totiž na bývalém průmyslovém území. Nosné konstrukce i obklad fasády jsou dřevěné, a tedy obnovitelné. „Objekt má na střechách fotovoltaické panely a je tady velmi chytré řízení, které pracuje s bateriovým úložištěm. Kombinace toho všeho nám pomohla dosáhnout téměř nulové spotřeby,“ doplnil Med.

Přátelské město

Nulové emise ale může vykazovat i celá oblast, jak dokazuje jezerní město Aspern. Roste na ploše bývalého polního letiště na okraji Vídně, nachází se zhruba v polovině výstavby. Jeden z největších městských projektů v Evropě nabídne bydlení pro dvacet tisíc lidí, obchody i kanceláře, ale také park a pláže.

„Byla k němu protažena městská hromadná doprava, zastávky jsou od sebe maximálně dvě stě metrů. Vyřešena je optimální hustota obyvatel i veřejný prostor se zelenými zahradami. Důraz je kladen na to, že když se město bude vyvíjet, zůstane stále velice přátelské pro všechny skupiny obyvatel,“ popisuje kurátorka Klára Pučerová.

Inspirativní shledává galerie také třeba Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání, rozhlednu Doubravka v Praze nebo minipivovar Trautenberk v Malé Úpě. Výstavu trvající do 22. září doplňuje venkovní přístřešek Pallet Bottle Cabin navržený pro uprchlické tábory a také program pro děti. Hravou formou se v něm mohou seznámit s principy ekologického stavění.