Zemřel herec a kreslíř Miloš Nesvadba

Ve věku 95 let zemřel Miloš Nesvadba. Herec a kreslíř, známý zejména jako výtvarník a tvůrce televizních pořadů pro děti. Působil ale také jako karikaturista a televizní scénograf.

Rodák z Prahy se po maturitě na gymnáziu přihlásil na konzervatoř. Studia ale přerušila německá okupace a Nesvadba musel školní škamny vyměnit za práci ve výrobě. Po válce se už do školy nevrátil, hraní se věnoval i bez „papíru“. V roce 1948 se stal členem činohry Národního divadla – a zlatá kaplička se stala jeho divadelním domovem téměř na šest desetiletí.

Objevil se v menších i větších rolích v Lucerně, Smrti obchodního cestujícího, Fidlovačce i ve hře Ze života hmyzu a Shakespearových dramatech. S první scénou se rozloučil derniérou Revizora v roce 2014.

Mateřídouška i Dikobraz

Nezůstalo jen u jeviště, „fušoval“, spolu s manželkou Alenou, i do výpravy. Vedle divadelního mu totiž byl nadělen i výtvarný talent. Jeho ilustrátorský rukopis provázel děti při četbě více než padesáti knížek. Hereckými a kreslířskými výstupy přispíval i do televizních pořadů pro malé diváky. Jeho kresby se staly také pevnou součástí časopisů Mateřídouška a Sluníčko. Stál ale i u zrodu humoristického časopisu Dikobraz.

Neminul ho ani film, i když mu přisoudil spíše menší role. Do paměti filmových diváků se zapsal především jako princ ze Země zacházejícího slunce v pohádce Pyšná princezna.

Jeho syn, Michal Nesvadba, je známým hercem, bavičem a mimem.