Tip z iVysílání: Romantický Korzár tančí ve Vídeňské státní opeře

Z iVysílání: záznam baletu Korzár (lze přehrát jen do 1. 8. 2020) (zdroj: ČT24)

Česká televize o víkendu poprvé v celku uvedla klasický romantický balet Korzár. Dílo inspirované poémou britského básníka George Byrona nastudoval baletní soubor Vídeňské státní opery. Do exotického prostředí vtáhne diváky také záznam v iVysílání, ale jen do 1. srpna.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Řecká dívka Medora byla prodána do otroctví, z něhož ji po zdolání mnoha úskalí vysvobodí korzár Konrád. Cizokrajný příběh o lásce, ale také vzpouře proti konvencím měl premiéru v Paříži v roce 1856. Libreto inspiroval text jednoho z hlavních literárních romantiků George Gordona Byrona a také představení nezapře znaky romantického baletu: touhu po svobodě a exotické prostředí. 

Hudbu k pařížské premiéře vytvořil Adolph Charles Adam, mimo jiné autor hudby k jinému oblíbenému baletu z dob romantismu, Giselle. Do Adamova původního hudebního díla byly následně vloženy pasáže i od jiných skladatelů.  

Podobně se úpravám neubránila ani původní choreografie Josepha Maziliera. Skutečné slávy se totiž Korzár dočkal v carském Rusku v choreografii Maria Petipy. Na ni se odvolává i nastudování Manuela Legrise, šéfa Vídeňského státního baletu. 

Korzár v Česku

Korzára mají na reperotáru i česká divadla. Na prkna plzeňského Divadla J. K. Tyla se vrací koncem srpna a na listopad plánují premiéru tohoto baletu v Národním divadle moravskoslezském.