Unikátní skrýše pro turisty. V Krkonoších se objevují nové útulny

Události: V Krkonoších se objevují nové útulny (zdroj: ČT24)

Správci Krkonošského národního parku (KRNAP) rozmístili v horách první z útulen, které navrhli studenti architektury. Přístřešky, kde se můžou turisté schovat před nepřízní počasí, musejí být snadno rozebíratelné a v náročných klimatických podmínkách obstát aspoň deset let.

Jedna z nových krkonošských útulen se nachází v sedle pod Dvoračkami. Správci národního parku ji usadili na rozcestí, kde se kříží trasy běžkařské, turistické i cyklistické stezky.

„Lidé se shlukují kolem útulny a nechodí tam, kam my nechceme. Takže i taková útulna může být prostředek, jak chránit přírodu,“ upozorňuje vedoucí ekologické výchovy Správy KRNAP Michal Skalka. Změna počasí může návštěvníky v Krkonoších zaskočit kdykoli během dne, dveře útulny se proto nikdy nezamykají.

Každý z nových turistických úkrytů je originál. Studenti předem věděli, pro jaké prostředí útulnu navrhují, a proto mohli zvolit unikátní řešení.

„Naši útulnu jsme pojali jako takový abstraktní kámen. Zároveň nám přišlo, že tenhle tvar nám umožní dosáhnout uvnitř velké útulnosti,“ popisuje jednu ze staveb studentka architektury Anna Blažková. 

Před více než rokem útulny nejen sami navrhli, ale s pomocí řemeslníků také vyrobili. Boudy pro nejvyšší české hory představují další z řady projektů, které mají za cíl přiblížit studenty architektury reálné stavební práci. Výsledky svojí práce již dříve představili před budovou fakulty v pražských Dejvicích.

Studentské útulny doplní stávající třicítku nouzových, někde už dosluhujících přístřešků. Turisté jejich polohy najdou ve většině on-line map.