V MeetFactory dávají Serotonin. Řeší tím krizi Evropy i bílého heterosexuálního muže

Rozhovor s tvůrci inscenace Serotonin (zdroj: ČT24)

Serotonin přenáší nervové vzruchy a jeho nedostatek způsobuje poruchy nálad. Významný francouzský spisovatel Michel Houellebecq si loni zmíněnou látku vypůjčil do názvu románu, v němž se pokoušel pojmenovat depresivní stav západní společnosti. Evropskou krizi řeší i první česká divadelní adaptace této knihy uváděná v pražské MeetFactory.

Životní bilancovaní šestačtyřicátníka má podobu monologu hlavního hrdiny. „Nacházíme se uvnitř jeho hlavy, kde mu postupně vytanou vzpomínky, s nimiž se chce vypořádat. Tyto vzpomínky se konkretizují pomocí vedlejších postav, z nichž jsme vybrali jenom tři nejzásadnější. A jedna je také přítomna virtuálně, jen ve zvuku,“ popsala režisérka Natália Deáková, jak si tvůrci poradili s převodem literárního textu na divadelní prkna. 

Protagonistu našli v Janu Hájkovi. „Chtěli jsme někoho, kdo má stejné rysy jako hlavní postava. Měl by působit mužně až lehce machisticky, zároveň umí zobrazit vnitřní démony, bolest a smutek, kterými hlavní postava kontinuálně prochází,“ upřesnila režisérka.

Hrdinu pohlcuje prázdnota, která nelze odehnat luxusem, drogami ani zvráceným sexem. Ze dne na den se rozhodne zpřetrhat pracovní i osobní vztahy a oddat se své ztracenosti. „Stěžejním a aktuálním tématem je konec bílého heterosexuálního muže,“ domnívá se Deáková.

Naděje umírá poslední

Dramatizace Matěje Samce pracuje vedle Serotoninu i s dalšími Houellebecqovými prozaickými texty a poezií. Francouzský literát ve svých románech (Elementární částice, Možnost ostrova) vypovídá o krizi současné Evropy, z níž se jen těžko hledá východisko.

„Doufám, že si naše inscenace nechala prostor pro naději. Myslím si, že není naším cílem – dokonce ani románu – sdělit, že v Evropě už nebude nikdy nikdo šťastný. Byl bych radši, kdyby si z toho diváci spíš vzali, že šťastný lze být, ale že to něco stojí a že pokud  vás v životě zajímá potkat se s láskou, tak že se budete pravděpodobně muset setkat i s nějakou bolestí,“ shrnuje Samec.

V premiéře uvedli Serotonin v MeetFactory v polovině června. Před prázdninami jsou na programu ještě tři reprízy.