Pomodlit se a spát. Noc kostelů zpřístupní přes tisíc svatostánků

Po celém Česku se večer 12. června otevřou veřejnosti chrámy, kostely, kaple a modlitebny zapojené do Noci kostelů. Návštěvníky očekává 1157 sakrálních prostor. Doznívající opatření se sice letošního ročníku dotknou, i tak je připraveno na 4000 programů.

Akce se původně měla konat 5. června, kvůli pandemii covidu-19 se ale posunula na pozdější termín. Jako při jiných hromadných akcích, i při Noci kostelů je třeba používat dezinfekci a zakrývat nos a ústa, platí i omezený počet návštěvníků v jeden čas a na jednom místě.

Rozjímání i koncerty

Například olomoucké arcibiskupství avizovalo, že letos bude ve své arcidiecézi s ohledem na situaci klást důraz především na poskytnutí prostoru k rozjímání a modlitbám.

Komornější podobu má mít Noc kostelů také v ostravsko-opavské diecézi. „Svým způsobem se to vrací k základní myšlence tohoto projektu,“ soudí Miroslav Přikryl z ostravsko-opavského biskupství.

I přes klidnější program v podobě modliteb a meditací budou v kostelech, chrámech, kaplích a dalších sakrálních objektech koncerty, výstavy a další akce. Například v kapli na hradě Lukově na Zlínsku je naplánováno pozorování noční oblohy.

Do kostela na dálku

Řadu akcí bude možné sledovat i prostřednictvím internetu nebo televizního vysílání. „Představí částečně i věci, které by jinde nebylo možné vidět. Třeba záběry z opravy kostela v Jaroměřicích nebo mozaikářské dílny,“ zmiňuje příklady z virtuální Noci kostelů koordinátor brněnské části projektu Roman Kubín. 

Noční otevření sakrálních míst vnímá i jako prostředek určitého povzbuzení. „Abychom mohli o tom, co jsme prožili, trošku reflektovat, sdílet, povzbudit se,“  podotýká. „Když se lidé mohou setkat skrze různá média, je to dobře, ale když se potkáme naživo, je to vždycky lepší,“ nepochybuje. Součástí brněnského programu je tak i představení dobrovolnického projektu, v němž medici pomáhají lidem bez domova a bez prostředků.

Pozvánka na brněnskou Noc kostelů (zdroj: ČT24)
  • Noc kostelů je příležitostí poznat kulturní hodnotu kostelů a seznámit se s křesťanstvím prostřednictvím hudby, výtvarného umění, divadelního představení, rozhovoru či setkání. Lidé se mohou podívat do sakristií, klášterních zahrad, zvonic a krypt, vystoupat do věží nebo si zkusit zahrát na varhany.
  • V Česku se první Noc kostelů uskutečnila v roce 2009. Inspirací jí byla Vídeň, kde se akce koná od roku 2005. Akce vznikla náhodou, když o rok dříve nechal kostelník jednoho vídeňského chrámu při úklidu otevřené dveře a kolemjdoucí se zájmem do kostela vstupovali.
  • V posledních letech bývá při Noci kostelů v Česku zaznamenáno přes půl milionu návštěvnických vstupů.