Tip z iVysílání: Kdo s koho? Borg a McEnroe si slavný zápas zopakovali ve filmu

Film v iVysílání: Borg/McEnroe (lze přehrát jen do 6. 6. 2020) (zdroj: ČT24)

V roce 1980 se ve Wimbledonu hrál zápas, který se zapsal do dějin bílého sportu a změnil i životy soupeřů. Tenisový mač Borg/McEnroe si ve stejnojmenném švédském filmu zopakovali v roce 2017 herci Sverrir Gudnason a Shia LaBeouf. V iVysílání ho lze zhlédnout do 6. června.

Tenisty, kteří před čtyřiceti lety stáli proti sobě, vnímala veřejnost navíc i jako osobnostní protiklady: Zatímco Švéd Björn Borg byl klidný a soustředěný, jeho rivala, Američana Johna McEnroea, proslavily záchvaty vzteku a hádky s turnajovými rozhodčími.

Jejich tvrdý duel na wimbledonském trávníku se do historie zapsal jako tenisová hra století. Finální set přinesl Švédu Borgovi vítězství nad americkým soupeřem, který chtěl sesadit z trůnu uštvanou tenisovou jedničku.

Stellan Skarsgård ve filmu Borg/McEnroe
Zdroj: ČT

Borga ve filmu hraje švédský herec Sverrir Gudnason, jeho amerického protihráče Shia LaBeouf. V roli Borgova kouče se představil Stellan Skarsgård. Snímek – který viděli i oba skuteční tenisté a příběh označili za fikci – si jako svůj celovečerní hraný debut vybral Janus Metz. 

Talentovaný filmař o sedm let dříve zaujal dokumentem Armadillo. V něm kamerou sledoval dánské vojáky na stejnojmenné základně v Afghánistánu. Kvůli snímku Borg/McEnroe pro změnu přijel do Prahy. Některé scény legendárního zápasu se totiž natáčely na pražské Štvanici.