Rowlingová zveřejňuje zdarma novou pohádku. Příšerou pojídající děti chce povzbudit děti

Spisovatelka J. K. Rowlingová vyvěsila na internet první dvě kapitoly své nové pohádkové knížky The Ickabog. Příběh o příšeře pojídající děti není spin-off Harryho Pottera, zdůraznila autorka úspěšné ságy o čarodějnickém učni. Ukázku si je možné přečíst zdarma, Rowlingová tak podle svých slov chce povzbudit děti k četbě během pandemie. Další stránky budou následovat.

 „Rozhodla jsem se zveřejnit Ickaboga zdarma na internetu, aby si ho mohly děti, které jsou v karanténě, nebo i ty, které se vrátily v těch divných, znepokojivých časech do školy, přečíst nebo si ho nechat předčítat,“ uvedla spisovatelka na Twitteru. 

Rowlingová chce až do 10. července zveřejnit každý pracovní den jednu až tři kapitoly knížky. Malé čtenáře zároveň vyzvala, aby pro ni příběh ilustrovali. 

Nejlepší obrázky by se měly objevit v tištěné podobě knihy, která má vyjít letos v listopadu. Výtěžek z jejího prodeje hodlá Rowlingová darovat „projektům a organizacím, které pomáhají skupinám nejvíce zasaženým covidem-19“.

Podobnost čistě náhodná

Nápad napsat pohádku o Ickabogovi, příšeře pojídající děti, prý dostala, když psala svou nejznámější sedmidílnou ságu o Harrym Potterovi. Nejdříve příběh vyprávěla svým dětem, rukopis ale poté skončil v podkroví, odkud si jej autorka přinesla až před několika týdny. Část příběhu přepsala.

„Ickabog je příběh o pravdě a zneužívání moci,“ podotýká Rowlingová. Zároveň ale upozorňuje, že námět ji napadl před desítkou let, a lidé by ho tak neměli interpretovat s ohledem na současný svět.