Schrödingerův Bača. V Hradci Králové vystavují umělce v izolaci

Galerie moderního umění v Hradci Králové navázala po pauze kvůli pandemii na výstavní provoz instalací Dalibora Bači s názvem Za kulisou. Exponátem se v ní stává sám umělec, který se nechá zavřít do izolované komory. Chce se tímto způsobem vyjádřit k tématu mediálně manipulované reality.

V tmavé a zvukově izolované komoře se Bača „ubytuje“ třikrát během následujících devíti měsíců. V izolaci, vybavené jen lůžkem a sociálním zařízením, zůstane vždy po dobu jednoho týdne, oproštěn od konzumace jídla i kontaktu s okolním světem.

Ani okolí ale nebude vědět o jeho přítomnosti. „Co se odehrává uvnitř komory, zůstává očím návštěvníků skryto. Nemůžeme si být ani jisti, jestli je umělec v daném momentě v komoře přítomen,“ upozorňuje mluvčí GMU Hana Doležalová.

Méně je někdy více

Dalibor Bača chce instalací upozornit na zahlcenost společnosti informacemi. Jejích přemíra podle něho vede spíše k dezinformacím, navíc mnohá média realitu účelově překrucují a tím vytvářejí kulisu, která zastírá skutečnost. Umělec si proto naordinoval mediální půst, ticho a tmu, které jsou nezbytné pro proniknutí za onu clonu.

Jeho umělecký projekt (možná i s umělcem vevnitř) je možné ve foyer královéhradecké galerie sledovat až do konce března příštího roku. V GMU jsou k vidění i přerušené výstavy Matyáš Chochola Dějiny lidstva a Petra Malinová Z úcty k hlíně. Knihovna a studovna jsou ale zatím pro veřejnost uzavřené.