V Berlíně začíná hon na Zlatého medvěda. Češi podpořili Šarlatána a Sencova

Začíná 70. festival Berlinale (zdroj: ČT24)

Do sedmdesátého ročníku vstupuje 20. února jedna z nejstarších a nejprestižnějších filmových přehlídek. Festival Berlinale do 1. března promítne na 340 snímků. V hlavní soutěži opět český zástupce chybí, české stopy se ale v letošním programu najít dají. Výrazné například v dramatu Šarlatán od Agnieszky Hollandové. Snímek, který vznikl mimo jiné v koprodukci České televize, uvede Berlinale ve světové premiéře.

Cti zahájit sedmdesátý ročník se dostalo dramatu Můj rok se Salingerem kanadského režiséra Philippa Falardeaua. V jedné z hlavních rolí se objeví Sigourney Weaverová. Do hlavní soutěže se podařilo dostat osmnácti titulům, Berlinale je vybralo z více než šesti tisíc přihlášených. O těch, které si odnesou Zlatého a Stříbrné medvědy, rozhodne porota vedená hercem Jeremym Ironsem. 

Hlavní ocenění by mohlo získat třeba německo-nizozemské drama Berlin Alexanderplatz v režii Burhana Qurbaniho, korejský snímek Žena, která běžela (The Woman Who Ran) nebo argentinsko-mexický Prchající (El Prófugo). Do soutěžní osmnáctky patří i snímek Zlo neexistuje (There Is No Evil), jehož tvůrce, íránský režisér Mohammad Rasúlof, byl loni odsouzen za „protiíránskou propagandu a ohrožování bezpečnosti státu“ a nemůže cestovat. 

Čechy zastupuje polský Šarlatán, slovenští služebníci a Oleg Sencov

Čechům se na Berlinale dostane pozornosti zejména díky novince Agnieszky Hollandové. Drama Šarlatán se inspiruje příběhem českého léčitele, hlavní roli ztvárnil Ivan Trojan, scénář napsal Marek Epstein.

„Je to určitě velký úspěch pro českou kinematografii,“ nepochybuje Barbora Ligasová ze Státního fondu kinematografie. „Film se bude promítat sice v nesoutěžní sekci, ale je součástí hlavního programu. Přestože je Agnieszka Hollandová polská režisérka, většina týmu byla česká, film se natáčel v Čechách a hlavní producentka je z Česka.“  

V koprodukci s ČT vznikl i nejnovější snímek ukrajinského filmaře Olega Sencova Numbers. Další dva tituly s českou účastí natočili slovenští tvůrci. Hrdiny Služebníků od Ivana Ostrochovského jsou dva studenti bohoslovecké fakulty v totalitním Československu. V dokumentu Frem předkládají režisérka Viera Čákanyová a kameraman Tomáš Klein originální pohled na přírodu v časech posthumanistického uvažování. V sekci Berlinale Classics bude také uveden poválečný film Alfréda Radoka Daleká cesta.

Trailer: Šarlatán (zdroj: Marlene Film Production)

Ve znamení změny

Sedmdesáté Berlinale provází očekávání nejen kvůli programu, ale i kvůli změnám. Po osmnácti letech se změnilo umělecké vedení festivalu, letošní ročník je dílem Carla Chatriana, jenž předtím vedl festival v Locarnu.   

„Myslím, že festival bude umělečtější a že nepůjde zase tolik o politická témata, která v minulých letech hodně rezonovala. Možná ubyde hvězd, ale zároveň bude v sekci Berlinale Series letos uvedeno několik nových televizních sérií od významných hollywoodských tvůrců v čele s Damienem Chazellem, režisérem filmu La La Land,“ očekává Ligasová.