Filmová upoutávka týdne: Neviditelný muž od Wellse inspiroval nový příběh s Elisabeth Mossovou

Jak by se asi zachoval člověk, který by dosáhl neviditelnosti? Tak jako v příběhu H. G. Wellse, který vyšel už v roce 1897, i v letošním snímku nazvaném Neviditelný se pro takového člověka stává nezvyklá schopnost nástrojem, který zneužívá. V případě aktuálního filmu vyvolává teror vůči své bývalé partnerce v podání Elisabeth Mossové. V kinech se dílo představí už v březnu.

Filmový Neviditelný, kterého napsal a režíroval Leigh Whannell (tvůrce vizionářského akčního thrilleru Upgrade), si z původní předlohy bere jenom motiv neviditelnosti. Ostatně příběh jako takový se už dočkal mnoha adaptací, včetně slavného hororu z roku 1933.

Cecilia se rozhodla vymanit ze vztahu s násilnickým partnerem a uteče. Brzy nato ovšem zjišťuje, že spáchal sebevraždu a odkázal jí svůj majetek. Když se ale začne naplňovat zlověstný vzkaz – „už mě nikdy neuvidíš a bude tě to bolet“ – neví, jestli začíná bláznit, nebo jestli její bývalý, který byl vědcem, stále není přítomen v její blízkosti. Jenže jak můžete bojovat s protivníkem, kterého nevidíte a který možná navíc existuje jen ve vaší hlavě?

„Nečekejte běžný horor s děsivým monstrem, lekačkami a občasnými dávkami humoru na odlehčení. Tohle je hodně temný příběh,“ přibližuje režisér. O tom, jak by mohl film působit, nasvědčuje i to, že vznikal v produkci společnosti Blumhouse, jež se v posledních letech vyprofilovala jako zdroj velmi originálních hororů typu Uteč a My.

Slavná tvář po boku té neviditelné

Neviditelný je pak případ díla, kde obsazení titulní role nevyžaduje „známou tvář“, jelikož většinu času není vidět. Tady postavu ztvárňuje britský herec Oliver Jackson-Cohen. Více pozornosti tak k sobě stáčí herečka Elisabeth Mossová. Ta si zatím vydobyla renomé hlavně v seriálovém prostředí. Objevila se například v Západním křídle či Invazi, první výraznější příležitost jí v televizi nabídli Šílenci z Manhattanu.

Zlomovým však pro Mossovou byl seriál Příběh služebnice, adaptace románu Margaret Atwoodové zasazeného do totalitní verze Spojených států, které potlačily především ženská práva. Televizní verze se už dočkala tří sérií, čtvrtá by mohla dorazit ještě letos, tvůrci tak už značně pokročili za hranice toho, co představila původní knížka.

Mossové pak její ztvárnění jedné z psychicky a fyzicky týraných služebnic vyneslo ocenění na Zlatých glóbech.

Elisabeth Mossová ve filmu Neviditelný
Zdroj: CinemArt

Svoje zkušenosti s takovou postavou mohla zúročit v Neviditelném. „Máte člověka, který není vidět, ale ona tvrdí, že tu je, že na ni útočí, týrá ji a manipuluje s ní, ale všichni kolem ní říkají, ať je v klidu, že se nic neděje. Ale ona opakuje, že ne, že je tady a že to dělá. Nikdo jí nevěří. Analogie je podle mě zcela jasná,“ popsala Mossová pro magazín Empire.

Co ještě stojí za pozornost z dalších filmů

K tématu odporu vůči zlu za druhé světové války se filmaři vrací i 75 let po skončení konfliktu. Další střípek má přinést snímek Resistance, který vychází ze skutečné události. Sleduje, jak Marcel Mangel, později slavný mim Marcel Marceau, pomáhal zachraňovat židovské děti. V hlavní roli Jesse Eisenberg.