V Dejvickém divadle hledají komplice, může jím být každý

Dejvické divadlo uvedlo hru Komplic (zdroj: ČT24)

Kdo už je a kdo ještě není spolupachatel, zjišťuje nová inscenace Dejvického divadla. Hru Komplic napsal před téměř půlstoletím švýcarský dramatik Friedrich Dürrenmatt. Detektivní groteska o hledání hranice viny ve zkorumpované společnosti nevyžadovala podle tvůrců žádnou přílišnou aktualizaci.

Dürrenmatt satirickými prostředky kritizoval soudobou společnost, zastával názor, že peníze kazí svět. Nesnadné prosazování spravedlnosti je i tématem Komplice. Trojice výtečníků – tvořená zkrachovalým vědcem, mafiánským bossem a zkorumpovaným policistou – likviduje nepohodlné svědky. V podzemní laboratoři, která funguje jako krematorium, léčí takzvané pacienty fyzickou likvidací.

Vidět nemusíme, ale možná se jednou někdo zeptá

Dürrenmatt s mrazivým humorem roztáčí příběh, v němž se jen těžko hledá menší a větší viník. „Kdy je nutné se ozvat, kde je hranice toho, co si necháme líbit, co akceptujeme, kde je hranice naší morálky, naší etiky,“ vyjmenovává náměty k zamyšlení režisér David Šiktanc.

Průvodní otázka inscenace zní: Kdo je větší komplic? Ten, který je ve zločinu přímo namočený, anebo ostatní, kteří prostě nechtějí nic vědět? „Pokud vidět nechceme, tak vidět nemusíme, ale rázem se ocitáme v pozici, že za námi jednou někdo přijde a konfrontuje nás s tím, že se ty věci dějí,“ domnívá se Pavel Šimčík.

V novince hraje spolu s Tomášem Jeřábkem, Jaroslavem Pleslem, Agátou Kryštůfkovou či hostujícím Martinem Pechlátem. 

Komplic (Dejvické divadlo)
Zdroj: Dejvické divadlo/Hynek Glos

V české premiéře uvedlo Komplice v roce 2008 Divadlo Na zábradlí. Inscenace se setkala s velkým ohlasem, i díky tomu, že režisér David Czesany v ní zpodobnil některé momenty z českého podsvětí. Scény upomínaly mimo jiné na případ orlických vražd

V Dejvicích čtou mrazivou detektivku spíše jako komiksový příběh. „I když je to trochu nadsázka, trochu noir, komiksová poetika, tak téma je aktuální i dneska,“ nepochybuje Tomáš Jeřábek. Diváci mohou aktuálnost Komplice posuzovat od 2. února.