Divadlo Disk uvede po dvanácti letech Dostojevského Bratry Karamazovy

Bratři Karamazovi v Disku (zdroj: ČT24)

Letošní absolventi Katedry činoherního divadla z pražské DAMU představí na prknech divadla Disk ruskou klasiku Bratři Karamazovi. Mladí herci tak na jeviště vrací dramatizaci, kterou původně pro Divadlo Na zábradlí před více než čtyřiceti lety připravil Evald Schorm.

Divadelní adaptace Dostojevského románu dokazuje, že příběh o sporech o dědictví z ruského maloměsta, který poprvé vyšel v roce 1880, je stále aktuální.

„Pro nás je to představení hodně o tom, jak se dnes cítíme ve světě, který nemá moc pevné hranice, a hledáme cosi, čeho se dá chytnout,“ vysvětluje dramaturg představení Jaroslav Jurečka.

„Postupně jsem zjišťoval, že ta postava se mnohdy chová jako já, řeší stejné věci jako já,“ potvrzuje Kryštof Dvořáček, který hraje roli Aljoši.

Do divadla Disk se Schormova dramatizace Dostojevského románové kroniky vrací po dvanácti letech. Poprvé se ale Bratři Karamazovi v režii samotného Evalda Schorma představili na jevišti Divadla Na zábradlí v únoru roku 1979. Během sedmi let tam měli celkem 141 repríz.

K Schormově adaptaci, která je oproti předloze výrazně zkrácená a připravená pro malou scénu, odkazovala před dvaceti lety taky inscenace v Dejvickém divadle. Pro svůj film z ní vycházel i režisér a scenárista Petr Zelenka.